“ÎNVĂȚĂMINTE” DE LA “CORBII ALBI”

Distribuie pe:

Cu totul întâmplător, am văzut o postare pe o pagină de socializare. Este vorba de un articol publicat în portalul de publicistică, de contact româno-maghiar denumit “Corbii albi”. Acest portal are opt redactori și 126 de colaboratori din țară și din câteva țări învecinate. Dintre aceștia, 16 sunt din județul Mureș, printre care și jurnaliști. Articolul pe care îl vom reproduce în cele ce urmează este semnat de Daniela Dobre din Sfântu Gheorghe. Am căutat să aflu mai multe despre autoare, dar ea nu este de găsit, nici după numele ei, nici după poza publicată care însoțește articolul. Este o identitate falsă și impresia lăsată este că, mai degrabă, se caută o manipulare a opiniei românilor de către etnici maghiari, servind interese politice, metode des folosite de regulă de serviciile secrete ruse. Totuși, ea apare pe lista colaboratorilor acestui portal, cu o fotografie falsă și identitate falsă. Dar să vedem ce ne transmite “Daniela”:

Daniela Dobre: “Ce naiba au ăștia cu steagul maghiarilor și cu Sfântu Gheorghe? Congresul UDMR de la Cluj a hotărât că roșu-alb-verdele este simbolul național al maghiarilor din România, sugerând că maghiarii din întreaga lume fac parte din aceeași națiune - cea maghiară. După cum era de așteptat, a pornit avalanșa postărilor antimaghiare pe Facebook. Au ieșit la înaintare toți patrioții și se dau cu c... de pământ, că ei la Sfântu Gheorghe au cerut pâine în limba română și nu au fost serviți (pentru cine nu știe, eu sunt o româncă din Sfântu Gheorghe). Ce naiba au ăștia toți cu Sfântu Gheorghe? Mai luați și voi o hartă, mai studiați și o să vedeți că mai există în secuime și Târgu Secuiesc, Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni și multe alte localități. Vă place vouă să ne călăriți pe noi la Sfântu, da' și când ne-om sătura și-om ridica una din c..., o să picați cu toții și o să vă piară pofta să ne mai călăriți. Eu am avut multe discuții cu astfel de oameni, care postează acest lucru, ca un simplu copy/paste, fără să știe unde este pe hartă Sfântu Gheorghe. De obicei le spun că ar trebui să ceară lapte sau ouă, se pare că pâinea nu le aduce noroc. Nu spun că nimeni, niciodată nu a trecut realmente prin așa ceva, dar tare ne mai place să facem din țânțar armăsar. Am două cazuri, cu două doamne, o moldoveancă și o dobrogeancă. Ele ocupă locul unu la prostie. Se plângea data trecută o moldoveancă, cum că, a fost la piață în Sfântu Gheorghe, a cerut păpușoi și nu a fost servită. Dobrogeanca și ea a fost în Sfântu Gheorghe (cică) și la nu știu care magazin a cerut ciușcă și, povestea ea cu lacrimi de crocodil, că nu a fost servită. Tanti dragă (moldoveancă și dobrogeancă), dacă mie nu îmi spunea cineva acum mulți ani că păpușoi înseamnă porumb și ciușcă ardei iute, puteați să cereți și de la mine, româncă fiind, și eu mă uitam la voi ca vițelul la poarta nouă. Ideea este, încetați să mai călăriți acest subiect care este super-extra-mega-giga plictisitor. Ați rămas blocați cu degetele pe copy/paste. La urma urmei, ce naiba au ăștia cu steagul maghiarilor și cu Sfântu Gheorghe?”.

Desigur, este liber fiecare să interpreteze textul după cum are posibilitatea. Presupun că “Daniela” a auzit câte ceva despre regionalisme, dacă este să definim cuvintele “păpușoi” și “ciușcă”. Un dicționar i-ar fi de mare folos. Pe de altă parte, n-am înțeles ce o motivează să afirme că o moldoveancă și o dobrogeancă ocupă locul unu în prostie. Este o afirmație josnică. Pe același portal au mai fost publicate și alte opinii. Alți câțiva “români” care sunt foarte încântați de politicile partidelor maghiare. Să avem în vedere și faptul că ei pot face parte din familii cu etnii mixte și în aceste cazuri, politicile partidelor maghiare din România culeg de la ei aplauze. Pe de altă parte, articolul “Danielei” și-a atins, într-un fel, scopul propus. Când un român aplaudă politicile partidelor politice maghiare din România, politici care vizează exclusiv etnia maghiară, căutând să obțină privilegii de toate categoriile și care sunt în defavoarea populației românești, poate avea o mai bună credibilitate în opinia românilor decât dacă opiniile ar fi exprimate de un etnic maghiar.

Lasă un comentariu