CUM RECUNOAȘTEM OAMENII INTELIGENȚI

Distribuie pe:

Psihologii britanici de la Universitatea Oxford au stabilit caracteristicile pe care le au în comun oamenii inteligenți. În opinia acestora (și nu numai a lor), inteligența este capacitatea de a învăța, de a înțelege, de a dezvolta opinii sau judecăți rezonabile.

Chiar dacă există diferite tipuri de inteligență, cum ar fi cea emoțională, cea logică sau cea interpersonală, anumite trăsături ale oamenilor inteligenți sunt comune și fiecare dintre noi le poate recunoaște cu ușurință în cei din jur, după cum urmează:

Curiozitatea - Potrivit unui studiu realizat în 2016, există o legătură între nivelul de inteligență din copilărie și dorința de a dobândi experiență la vârsta adultă. După 50 de ani, cercetătorii au concluzionat că acei copii care au avut un IQ (coeficient de inteligență) mai ridicat la vârsta de 11 ani au fost mai interesați să aibă o experiență nouă la vârsta de 50 de ani decât ceilalți.

Creativitatea - Einstein spunea că imaginația este mai importantă decât cunoașterea. Persoanele foarte inteligente sunt remarcabil de creative. De exemplu, imaginația creativă a lui Einstein a făcut posibilă dezvoltarea teoriei relativității. Totul a început când s-a gândit cum ar fi să parcurgi un fascicul de lumină. Atunci când suntem deschiși și creativi, putem să vedem cu ușurință noi perspective.

Asumarea riscurilor - Asumarea riscurilor poate fi un semn al inteligenței ridicate. Potrivit unei cercetări finlandeze realizate în 2015, oamenii care au curajul să își asume riscuri sunt mai deștepți. Participanții la studiu au fost supuși unui test de conducere. Aceștia trebuiau să treacă pe lumina galbenă a semaforului sau să aștepte ca lumina să devină roșie. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că persoanele care au luat decizii riscante în timpul experimentului aveau mai multă materie albă în creier, care este asociată cu capacitatea cognitivă.

Abilitatea de a recunoaște când nu știu ceva - Oamenii inteligenți nu se tem să spună că nu sunt familiarizați cu ceva. Un alt studiu a demonstrat că oamenii care nu sunt atât de inteligenți tind să își supraestimeze abilitățile. De exemplu, studenții care au avut cele mai proaste rezultate la un examen au supraestimat numărul de întrebări la care au răspuns corect cu aproape 50%. În același timp, cei care au avut note mari au subestimat numărul de răspunsuri corecte pe care le-au dat.

Petrecerea timpului în singurătate - Oamenii foarte inteligenți se simt mai bine dacă socializează mai rar. Cercetătorii au descoperit că persoanele care locuiesc în imobile mai dens populate se simt mai puțin mulțumite de viața lor. Cu cât densitatea populației este mai mare în jurul lor, cu atât sunt mai puțin fericite. În al doilea rând, au descoperit că persoanele cu mai mulți prieteni apropiați sunt mai fericite. Dar... nu și în cazul oamenilor inteligenți. Efectul densității populației asupra satisfacției de viață a fost, prin urmare, de două ori mai mare asupra indivizilor cu un IQ scăzut decât pentru persoanele cu un IQ ridicat. Indivizii mai inteligenți au fost mai puțin mulțumiți de viață dacă au socializat mai des cu prietenii lor.

 

Lasă un comentariu