LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Pentru situația actuală atât de agitată din zona noastră, unde cercurile revizioniste maghiare cer cu insistență refacerea Ungariei Mari prin alipirea unor teritorii unde locuiesc etnici de-ai lor, cu referire directă la Transilvania, tema prezentată miercuri, 20 februarie, de domnul prof. Mihai Monoranu, a readus în atenție modul în care Conferința de Pace de la Paris a trasat noile granițe și a redimensionat teritoriul unor state, după terminarea Primului Război Mondial.

Conferința a scos în evidență modul în care doi dintre cei mai mari diplomați pe care i-a avut Romania, I.C. Brătianu și Take Ionescu - deși cu idei, vederi și opinii diferite în ceea ce privește rezolvarea problemei la Conferința de Pace de la Paris -, au făcut tot ce le-a stat în putință pentru ca România să fie repusă în drepturile ce i se cuvin, reieșite din tratatele anterioare și din situația reală de pe teren.

De această dată s-a pus accentul pe modul în care cei doi mari diplomați români au acționat, fiecare în parte, pentru a procura dovezile cerute de principiile enunțate de Consiliul Suprem al Conferinței și și-au susținut argumentațiile, pentru a putea stabili granița noastră de vest și mai ales paternitatea asupra Banatului.

Grija fiecăruia față de modul de redactare a documentelor Conferinței, atenția acordată acestora pentru a reflecta cu acuratețe adevărul în ceea ce ne privește, conștientizarea că aceste documente vor fi de mare folos pentru viitorime la încheierea unor viitoare tratate au scos în evidență maturitatea și marea experiență diplomatică a celor doi oameni politici români, conștienți de menirea lor. Cu regret trebuie să recunoaștem că România de astăzi nu mai are de mult asemenea oameni în diplomație, domeniu în care cu o astfel de personalitate se poate câștiga cât am fi câștigat după un război victorios.

Completări la temă și propuneri pertinente pentru îmbunătățirea și diversificarea activității noastre au făcut: doamna cercetător Mariana Ploeșteanu, Adrian Moisoiu, Mihaela Rașcu, Dorian Marcoci.

Clipa de poezie a fost susținută de poeții: Mircea Dorin Istrate, Marian Balea, Dorian Marcoci, Mihaela Rașcu și Silviu Rațiu.

În final, domnul prof. univ. Andrei Șimon, în numele Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria” - Filiala Mureș, a înmânat o “Diplomă Aniversară” doamnei Rașcu Mihaela, ca recunoaștere a strădaniei domniei sale făcute în anul Centenarului Marii Uniri.

Lasă un comentariu