LA NIVEL GLOBAL, FEMEILE SE BUCURĂ DE DOAR 75% DIN DREPTURILE BĂRBAȚILOR!

Distribuie pe:

Dintr-un raport publicat recent de Banca Mondială, reiese că, la nivel global, femeile au doar 75% din drepturile acordate bărbaților, o situație care le limitează acestora posibilitățile de a obține un loc de muncă sau de a începe o afacere.

„Dacă femeile ar dispune de șanse egale cu ale bărbaților, care să le permită să își atingă întregul potențial, lumea ar fi nu doar mai justă, dar și mai prosperă. Deși multe țări pun în aplicare reforme în direcția bună, 2,7 miliarde de femei nu au, în continuare, aceleași posibilități de alegere ca bărbații, în ceea ce privește locurile de muncă.

Indicele care măsoară egalitatea între sexe face parte dintr-un studiu intitulat Femeile, afacerile și legea 2019 - un deceniu de reforme, elaborat pe baza datelor culese timp de un deceniu în cele 187 de state care înregistrează cei opt indicatori reținuți pentru măsurarea egalității de drepturi între bărbați și femei.

Raportul constată progrese notabile, media la nivel mondial ajungând în acest interval de la 70 la 75 pe o scală de 100, după ce 131 de țări au fost de acord să întreprindă 274 de reforme, prin adoptarea unor legi sau reglementări care să permită o mai bună integrare a femeilor. 35 de țări, printre care Bolivia sau Maldive, au adoptat reglementări împotriva hărțuirii sexuale la locul de muncă, încă 2 miliarde de femei fiind astfel protejate prin lege. În total, 22 de țări au pus capăt restricțiilor care le îngrădeau femeilor accesul în anumite sectoare ale economiei.

Șase țări (Belgia, Danemarca, Franța, Letonia, Luxemburg și Suedia) au obținut scorul perfect, 100, ceea ce înseamnă că bărbații și femeile au drepturi egale în domeniile măsurate. În urmă cu un deceniu, nicio economie nu se putea lăuda cu un asemenea rezultat.

În 56 de țări, nu s-a schimbat practic nimic în zece ani. Pe regiuni, cele mai importante progrese au fost consemnate în Asia de Sud, chiar dacă indicele rămâne la un nivel scăzut (58,36 comparativ cu 50 în urmă cu zece ani), urmează zona Asiei de Sud-Est și Pacificului (70,73 față de 64,80). America Latină și Caraibele înregistrează al doilea cel mai ridicat nivel dintre țările emergente și în curs de dezvoltare (79,09).

La polul opus, regiunea Orientului Mijlociu și Africii de Nord afișează cel mai slab nivel în materie de egalitate între bărbați și femei (47,37). Cu toate acestea, se remarcă unele schimbări încurajatoare, precum introducerea unor legi împotriva violenței domestice, mai ales în Algeria și Liban", se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale, citat de agerpres.ro.

 

 

Lasă un comentariu