ȘARADE GEOPOLITICE, AUTONOMII „EXEMPLARE" ȘI AUTONOMIA DE TIP GHETOU (3)

Distribuie pe:

Perfect separați de majoritate: autonomia suedezilor din Aland, Finlanda

De fapt, este impropriu să se vorbească despre autonomia minorității suedeze din Finlanda. În realitate este vorba de autonomia principalei insule a arhipelagului Aland, a cărei populație este formată în proporție de 90% din suedezi. Istoria acestei autonomii este semnificativă.

Până în 1809, Aland a aparținut Regatului Suediei. După această dată, în urma Păcii de la Friedriksham, insula a fost cedată, împreună cu Finlanda, Rusiei, ambele teritorii fiind atribuite Marelui duce al Moscovei. Motivul pentru care întinsul imperiu dorea mica insulă a fost de ordin militar: Aland închide, practic, intrarea în golful Botnik.

După Revoluția din Octombrie, când, conform principiilor leniniste - și nu numai lor, ci și a celor wilsoniene - s-a pus problema autodeterminării, 96% dintre suedezii din Aland au dorit reîntoarcerea la țara-mamă, Suedia. Finlanda, care devenise și ea independentă, a promis însă suedezilor din Aland că, în cazul în care vor rămâne în cadrul țării, insula se va bucura de o autonomie totală. În 1920 ea a și fost legiferată, dar s-a dovedit a fi, cel puțin la început, pur formală.

Având drept motiv statutul insulei Aland, relațiile dintre Suedia și Finlanda s-au încordat până la punctul izbucnirii unui conflict armat. În 1921, nou născuta Ligă a Națiunilor a decis ca Aland să aparțină Finlandei, cu condiția să devină, din punct de vedere militar, un teritoriu neutru. Finlanda a trebuit să plătească prețul menținerii insulei acordând, până la urmă, o largă autonomie acestei regiuni de interes strategic pe care trăiesc 25.000 de locuitori.

Aland are dreptul să folosească, în paralel cu steagul Finlandei, și pe cel al Suediei. Administrația folosește limba suedeză. Insula primește înapoi de la buget o parte din taxele plătite statului finlandez. Una dintre sursele propriului buget este dreptul de a emite timbre. Principala sursă de venituri a celor din Aland provine din faptul că insula este o zonă de liber schimb, scutită de taxe vamale, iar locuitorii săi au declarat de la început că vor face totul ca să păstreze acest statut chiar dacă Finlanda va intra în Uniunea Europeană. Ceea ce s-a și întâmplat, chiar dacă locuitorii din Aland au pierdut dreptul de a folosi fondurile comunitare. Ca să devii „cetățean" cu depline drepturi al Alandului este obligatoriu să locuiești cinci ani neîntrerupt pe insulă. În tot acest interval, nu ai dreptul să cumperi pământ, să faci afaceri sau să promovezi vreo activitate industrială. După îndeplinirea stagiului, se poate pune problema obținerii reședinței definitive, cu condiția să cunoști perfect limba suedeză. Un excelent exemplu de exclusivism, naționalism și intoleranță!

Aland este condusă de un parlament propriu. Unul dintre membrii săi a făcut parte din Parlamentul Consiliului Europei, se numește Gunar Janssen și - interesant! - la acea vreme a fost numit raportor al organizației pentru România.

Experților israelieni, care, în căutarea unei rezolvări pentru criza palestiniană, s-au arătat interesați de autonomia suedezilor din Aland, li s-a argumentat că ea este posibilă cu o singură condiție: aceea ca minoritatea să trăiască total separată geografic de majoritate.

Altfel, ne putem întreba ce s-ar întâmpla dacă, într-o bună zi, locuitorilor de origine finlandeză din Aland le-ar da prin minte să-și ceară și ei drepturile de minoritari?!

Despre anomia de tip ghetou, în ediția următoare.

(Va urma)

Lasă un comentariu