AURUL ROMÂNIEI, ÎN CHIRIE LA LONDRA

Distribuie pe:

La finalul lunii februarie, rezerva de aur a României a fost de 103,7 tone, și valora 3,873 miliarde euro, date publicate vineri, de Banca Națională a României (BNR). În luna ianuarie, valoarea rezervei a fost de 3,843 miliarde euro. Rezervele internaționale ale României (valute și aur), la 28 februarie 2019, au fost de 36,364 miliarde euro, față de 35,765 miliarde euro la 31 ianuarie 2019. La 28 februarie 2019, rezervele valutare la Banca Națională a României se situau la nivelul de 32.491 milioane euro, față de 31.922 milioane euro la 31 ianuarie 2019. În luna februarie au fost intrări de 1,195 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene (696 milioane euro) și altele. Au avut loc ieșiri de 626 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele. Liviu Dragnea și Șerban Nicolae au depus un proiect de lege care prevede ca 95% din aurul României să fie repatriat. În expunerea de motive, Liviu Dragnea și Șerban Nicolae susțin că „evoluția economiei românești din ultimii ani indică o tendință pozitivă, cu creștere economică constantă, solidă și sustenabilă, cu inflație moderată, în limite controlabile și cu o stabilitate predictibilă a monedei naționale", astfel nu se justifică „păstrarea unei asemenea cantități de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condițiile în care această rezervă poate fi păstrată și suplimentată, în mod corespunzător, în depozite, în țară". Șerban Nicolae: „Din 2004-2005, rezerva de aur de la Banca Angliei nu numai că nu producea venituri, dar producea pierderi, pentru că sunt niște costuri de depozitare. Produce costuri de depozitare, din ce am eu ca date, cam 300.000 de euro pe an ne costă pe noi să ne ținem aurul în Anglia. Și atunci, primul și cel mai simplu argument

ar fi că nu ne mai costă. Deținând banii la noi în «saltea», nu ne mai costă", a afirmat Șerban Nicolae, pentru Mediafax.

În 2012, Venezuela a repatriat 160 de tone de aur, în valoare de aproximativ 9 miliarde de dolari. Bundesbank din Germania a cerut returnarea a 300 de tone de aur.

Banca centrală a Germaniei a anunțat, în 2017, că a finalizat programul de a repatria o parte din rezerva de aur a țării, în valoare de aproape 31 mld. de dolari, pe care o ținea depozitată la New York și Paris. Germania avea depozite în Franța, SUA și Londra. Rezerva de aur a Germaniei, de aproximativ 130 de miliarde de dolari, este a doua din lume, ca mărime, după cea a SUA. Anul trecut, Ankara a decis să aducă înapoi tot aurul stocat în Rezerva Federală a Statelor Unite. Turcia a repatriat 220 de tone de aur din străinătate, iar 28,7 tone au fost aduse din SUA. Rezervele de aur ale Turciei sunt estimate la 564 de tone și se ridică la aproximativ 20 de miliarde de dolari. Ungaria și-a repatriat întreaga rezervă de aur depozitată în afara țării - aproximativ 3 tone, în valoare de 130 de milioane de dolari. Olanda a repatriat 122,5 tone de aur și deținea în afara țării 90% din rezervele de aur. Acum are 70%.

 

Lasă un comentariu