FEMEI DE SUCCES - „TREBUIE SĂ AI CURAJ SĂ MERGI MAI DEPARTE, SĂ TRECI DE EȘECURI"

Distribuie pe:

Interlocutor: Ec. Iuliana RUS, director executiv al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Mureș

„De profesie sunt economist. Activitatea mea în cadrul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Mureș datează din anul 2000. În acea vreme, instituția era cunoscută ca „Agenția Națională a Taberelor și Turismului Școlar", apoi s-a numit „Direcția Județeană pentru Tineret", iar din anul 2010, prin comasarea cu Direcția Județeană de Sport, s-a transformat în Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Mureș. Din anul 2015, îndeplinesc funcția de director executiv al Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST) Mureș și consider că reușitele profesionale reprezintă, de fapt, succesul meu"

- Ce ne puteți spune despre activitatea instituției al cărei director executiv sunteți?

- Încep cu taberele școlare aflate în administrare, Sovata 1 și Sovata 2. Tabăra Sovata 1 a fost inclusă în anul 2007 într-un proiect intitulat „modernizare tabere tineret", proiect prin care se dorea realizarea a două centre de agrement pilot - moderne, la standardele europene (au fost alese cel de la Bușteni, Prahova și cel de la Sovata). Din cauza lipsei de fonduri, care trebuiau investite, această locație a fost închisă și pusă în conservare, ajungându-se astfel în situația în care singura locație din județ care oferea servicii de tabără copiilor și tinerilor să nu mai funcționeze. Consider o reușită pentru mine faptul că am redat circuitului turistic, începând cu vacanța de vară a elevilor 2016, un număr de 40 locuri de cazare în condiții foarte bune (2-3 paturi în cameră, grupuri sanitare modernizate, televizoare, internet wireless), în două vile din incinta centrului Sovata 1, un teren de sport sintetic cu nocturnă, asfaltarea curții, centrale termice, tâmplărie PVC.

- Investiții?

- La Baza turistică „MUREȘUL" din Târgu-Mureș, pe lângă spații de cazare pentru studenți și sportivi, 160 locuri, a fost înființat Centrul Olimpic de Lupte, care beneficiază de condiții de cazare deosebite, oferite unui număr de 18 sportivi și un antrenor. Au fost modernizate spațiile de cazare și a fost amenajat un chioșc funcțional cu 40 de locuri.

La Sala Sporturilor, din păcate, din anul construirii 1979, s-au efectuat doar mici lucrări de întreținere. Aici am reușit schimbarea scaunelor din tribune (2000 locuri), instalațiile electrice și cele sanitare, cosmetizarea suprafeței de joc, sonorizarea, dotarea cu mochetă.... Toate aceste lucrări și dotări au fost realizate cu sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului. Obiectivele și prioritățile DJST Mureș sunt de creștere a numărului participanților care se implică în activități fizice și sport, de a promova sportul într-un mod constant și activ, de a crea oportunități în viața de zi cu zi și de creștere a activității fizice. Alături de educație, consider că sportul este un element care modelează caracterul, de aceea trebuie să încurajăm copiii să practice sportul, să orientăm copiii către sport, pentru a avea o bază de selecție pentru sportul de performanță. În ceea ce privește activitatea de tineret, respectiv proiectele derulate în cadrul instituției, susținem activitățile de și pentru tineret, în ideea de a motiva și de a face totul pentru tânăra generație.

- Care au fost dificultățile cu care v-ați confruntat?

- Ajung astfel la sfârșitul anului 2018, când, în Anul Centenarului Marii Uniri de la 1918, DJST Mureș a încercat, cu prilejul „Galei Sportului Mureșean 2018", să sărbătorească, într-un mod special, sportivii, în ceas de sărbătoare națională, prin lucrarea intitulată „100 de ani de sport mureșean" și inaugurarea Muzeului Sportului Mureșean. Îmi amintesc data de 12 decembrie, înconjurată de sportivi, de oameni deosebiți, când împărtășeam bucuria, entuziasmul, credeam că trăiesc un moment de succes, de reușită... Astăzi, nu mai am același sentiment, însă, și vă spun și de ce. Nu îmi place să mă „plâng". Nu poți ajunge la un rezultat fără muncă, nopți nedormite, fără sacrificarea timpului liber... Prin aceste momente am trecut, împreună cu cei doi consilieri pe sport, alături de câțiva colaboratori... Nu ne-a picat nimic din cer și, în aproximativ 100 de zile, pe lângă îndeplinirea atribuțiilor de serviciu (tabere, tineret, sport, administrativ), cu o mână de oameni (doar doi), am reușit să adunăm date, povești creionate în lucrarea „100 de ani de sport mureșean".

În acele clipe spuneam că acceptăm și critici, și sfaturi, pentru că, din toate avem numai de învățat, nu am crezut niciodată că „gustul este atât de amar". S-au strecurat greșeli fără să găsim scuze, dat fiind faptul că timpul a fost foarte scurt. Cel mai important era MESAJUL pe care doream să-l transmitem pentru toți cei prezenți la eveniment, dar mai ales față de sportivi: recunoștință, prețuire, drag și respect.

Am cunoscut în această perioadă AGONIA și EXTAZUL din dorința de a nu greși, de a nu supăra pe nimeni și cu gândul că greșelile sunt o dovadă că „încerci", am încercat cu speranța că va merita, fără să mai ascult vocea care îmi spunea „NU POȚI, ESTE PREA TÂRZIU". Nu consider eșec, doar încă o lecție pe care trebuie să o învăț, răni transformate în înțelepciune. Parafrazându-l pe celebrul scriitor și jurnalist englez, Pelham Grenville Wodehouse, care spunea că „oamenii de caracter nu au nevoie de scuze, iar cei lipsiți de caracter profită de pe urma lor", Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Mureș va căuta întotdeauna soluții, nu scuze.

În ceas de sărbătoare, scopul nostru a fost simplu: RECUNOȘTINȚA. Nimeni nu este perfect, iar noi am muncit mult și serios, cu plăcere. Am plecat de la o idee și mergem mai departe, chiar dacă am trecut prin critică, presiune. În cel mai scurt timp această lucrare va fi revizuită.

Suntem o instituție frumoasă...

- Cum ați defini succesul?

- Succesul este în noi, este ceea ce vrem, este scopul nostru.

Înseamnă încredere în tine, încredere în reușite. Astăzi, succesul este o călătorie încărcată cu multe principii, speranțe, vise, putere să nu te uiți pe fereastră, să te uiți la tine, la realizările tale, să-ți depășești frica ce distruge reușita. Astăzi, succesul înseamnă A REZISTA.

Consider PERSISTENȚA motivul numărul unu pentru succes… Trebuie să ai curaj să mergi mai departe, să treci de eșecuri, care înseamnă critică, respingere, presiune, să te forțezi să depășești îndoiala, cu multă muncă și timp liber sacrificat. M-am născut fără aripi, cu o necesitate enormă de a primi afecțiune și cu o necesitate teribilă de a dărui, am două mâini: una pentru a mă ajuta pe mine și alta pentru a ajuta pe alții.

Îmi place să mă implic în toate. Disciplina mă ajută să merg până la capăt. Sunt încă însetată de viață.

Știu că există mereu oameni care rănesc. Am învățat din greșeli. Am învățat să iubesc, să iert, am strâns în inima mea toate supărările și le-am făcut buchete de bucurie. Definesc succesul în termenii mei,obținut după regulile mele, cu multă muncă, dăruire, disciplină, curaj și încredere.

- Vă considerați o femeie de succes?

- Nu mă consider o femeie de succes. Sunt un om simplu, care a căzut, dar s-a și ridicat. Reușita mea, norocul, succesul meu deplin sunt familia mea frumoasă, părinții mei minunați, soțul meu, copilul meu, iar puterea, zâmbetul, sufletul meu sunt nepoțeii mei David și Adam.

- O urare, la început de martie, pentru cititorii cotidianului Cuvântul liber?

- Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Mureș vă dorește o primăvară ca-n povești, plină de energie, entuziasm și bucurii, iar minunea renașterii naturii să ne aducă aminte că întotdeauna mai există o speranță. Din partea mea, personal, pentru toți cititorii dumneavoastră, respectul meu, noroc presărat cu florile primăverii și drum drept!

 

Lasă un comentariu