SĂNĂTATEA PUBLICĂ DIN PERSPECTIVA TERAPIILOR NATURISTE II

Distribuie pe:

Situat pe interfluviul dintre Valea Sărată și pârâul Saros, foarte aproape de localitățile Boziaș, Seuca, Gănești, Deleni, Botorca, peisaj mirific, deosebit, printre dealurile Târnavei Mici, individualitate geografică deosebită, Lacul “RÂIOASA” este foarte bine cunoscut de către locuitorii din zonă pentru proprietățile fizico-chimice superioare ale apei sărate și a nămolului sapropelic de aici. Terenul saturat și cel mlăștinos din vecinătatea lacului are anumite caracteristici și metode de conservare în avantajul acestuia. Efectele miraculoase ale balneoterapiei la lacul “Râioasa” se datorează mineralelor din izvorul natural al acestui lac - sulf, magneziu, calciu - proprietățile apei și ale nămolului care pot ameliora și trata reumatismul, diversele acțiuni ale pielii și boli de nutriție, îmbunătățirea circulației sângelui, stimularea metabolismului și a digestiei, al sistemului nervos, întărind sistemul imunitar și hormonii care dau o stare de bine.

Medici de specialitate din partea locului, pe seama acestor afecțiuni, recomandă pacienților lor tratament prin împachetări cu nămol de Râioasa, pentru inflamații cronice de orice categorie. Mulți dintre cei care frecventează lacul își ambalează nămol, îl duc acasă și fac terapie la domiciliu. Vest europenii și israelienii se bat pentru nămolul de la Techirghiol, ambalat în pungi și trimis în străinătate. De ce nu și pentru nămolul de la Târnăveni? SPA-urile de lux, străinii doresc să folosească nămolul atât în spa-uri pentru relaxare și prevenție a bolilor, cât și în centrele de tratament în cazul recuperării în urma unor boli.

La noi pacienții plătesc 85 de euro/zi pentru cazare și pensiune completă, 10 proceduri. În Germania, cu același nămol o singură ședință de tratament costă 100 de euro. Nămolul din lacul “Râioasa” este superior din punct de vedere calitativ celui de la Techirghiol și de la Sovata. Lacul “Râioasa” de la Târnăveni deține unul dintre cei mai cunoscuți și utilizați factori naturali terapeutici, nămolul sapropelic, neîndeajuns folosit în scopuri medicale și la export, așa cum se întâmplă cu cel de la Techirghiol, în inferioritate, doar din punct de vedere cantitativ. Sper ca acest lac să iasă de “la secția de reanimare” și fără nicio speranță, să nu moară definitiv, chiar dacă prezentul nu ne dă prea multe motive de optimism. Bogățiile moștenite de la natură trebuie valorificate așa cum se cuvine, iar generozitatea lui Dumnezeu se traduce în acest lac. Nu a fost nimeni deșteptul, capabilul și competentul de până acum, timp de 19 ani, dintre primarii, viceprimarii și consilierii locali care să propună și să realizeze un proiect de hotărâre însoțit de un referat fezabil care să implice și să mobilizeze amenajarea acestui lac și spațiu aflat în patrimoniul primăriei. Ideea amenajării acestui lac și preocupările pentru valorificarea lui ar fi fost și ar fi un factor de presiune și de influență a factorilor care au capacitatea de a se implica în rezolvarea problemelor de sănătate naturistă a cetățenilor, cu costuri mici și profit mare pentru primărie, până în prezent fără niciun rezultat. Despre identificarea soluțiilor de finanțare, fonduri guvernamentale și europene, nici vorbă, pentru că această zonă trebuie să devină o stațiune turistică și de tratament, paradis balneoturistic pe valea Târnavei Mici, în așa fel încât oricine poate face o baie cu apă binefăcătoare pentru sănătate de la “Râioasa”, “pe dinafară, și una cu vin de Jidvei pe dinăuntru”, în aerul curat, peisajul apei, verdeața naturii, cântatul păsărilor și adierea ușoară a vântului.

Recomand cu căldură și sinceritate factorilor de decizie locali și nu numai să viziteze stațiunea FIGA de lângă Beclean, pornită de la un lac comparabil cu cel de la Târnăveni, să vadă și să constate cum oameni competenți, inimoși și implicați au făcut o stațiune de vis în inima Ardealului nostru, la marginea unui orășel, mult sub nivelul municipiului Târnăveni. Așadar, “omul sfințește locul”.

 

Lasă un comentariu