ÎNGROPAREA IERNII ȘI PRIMIREA PRIMĂVERII

Distribuie pe:

În ziua de sâmbătă, 2 martie 2019, locuitorii de la Sângeorgiu de Mureș au trăit un moment de mare sărbătoare. Un alai a pornit pe străzile acestei localități mureșene, ca să vestească înmormântarea iernii și venirea primăverii. Evenimentul a fost organizat de către administrația locală, primar fiind Sofalvi Szabolcs.

După ce a străbătut întreaga localitate, tinerii îmbrăcați în hainele unor personaje de basm s-au adunat în spatele Căminului Cultural, unde au aprins un foc, astfel făcând să ardă vrăjitoarele iernii. După acest moment am stat de vorbă cu unul dintre organizatori, pe nume Kilyen Ferencz, care ne-a comunicat următoarele.

“În această seară este vorba de un obicei strămoșesc, care înseamnă arderea iernii și, de acum înainte, va veni primăvara. Simbolic, am ars iarna, cu toate păcatele acesteia. Aceasta este a cincea ediție de când este organizată aici, dar în țară este organizat acest eveniment de sute de ani. La acest eveniment au participat locuitorii acestei localități, români, maghiari, romi, și chiar au venit din alte părții ale țării. În fiecare an vin din ce în ce mai mulți participanți.”

 

Lasă un comentariu