STAȚIUNEA DE CERCETARE – DEZVOLTARE PENTRU CREȘTEREA BOVINELOR TÂRGU-MUREȘ, SALVATĂ DE LA DESFIINȚARE, PRIN REORGANIZARE!

Distribuie pe:

După aproape trei decenii de supraviețuire la limită, prin eforturi proprii, fără niciun sprijin din partea Academiei Agricole sau a Guvernului, prin Hotărârea de Guvern nr. 50/2019, publicată în Monitorul Oficial al României din 8 februarie 2019, Stațiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Târgu-Mureș este salvată de la desființare, prin reorganizare și fuziune, prin absorbție cu Stațiunea de Cercetare și Producție pentru Creșterea Bovinelor Sighet. În sfârșit, datorită intervenției celui mai eficient ministru al agriculturii din perioada de democrație, dr. ing. Petre Daea, guvernanții au devenit conștienți de importanța cercetării științifice pentru promovarea unei agriculturi performante. Miniștrii perindați la conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale au neglijat acest sector, unde își desfășurau activitatea elitele specialiștilor din agricultură. În stațiunile de cercetare agricolă din România se elaborau tehnologii noi de producție, au fost create soiuri de plante noi, ameliorate rasele de animale autohtone. Din nefericire, după “revoluție”, elita cercetătorilor științifici a fost obligată să plece din țară, să se reorienteze spre alte activități sau să se pensioneze înainte de vreme. Cei puțini, care au mai rămas, au fost umiliți cu salarii de mizerie. De reținut că în județul Mureș, un județ cu rezultate deosebite la capitolul agricultură performantă, la un moment dat funcționau șase stațiuni de cercetare agricolă și un centru pentru încercarea soiurilor. Prin aplicarea după interesul primarilor a Legilor fondului funciar, treptat, aceste stațiuni au fost desființate, patrimoniul acestora fiind însușit de diverși bișnițari. Numai printr-o minune au mai rămas stațiunile de la Târgu-Mureș, cu profilul - zootehnie, Iernut - legumicultură, Reghin – ovine și caprine, devenită bază de cercetare în subordinea Stațiunii Palas - Constanța.

De fiecare dată când s-a aflat despre intențiile de lichidare a acestor unități, ziarul “Cuvântul liber” a publicat ample materiale despre intențiile politicienilor în jefuirea patrimoniului și terenurilor.

Stațiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Târgu-Mureș, un etalon pe țară în domeniu, mai ales că aici s-a efectuat, în premieră pe țară, primul transplant de embrion

la bovine, a supraviețuit numai printr-un miracol. La un moment dat, angajații care își mai desfășurau activitatea aici, își primeau lefurile modeste, după trei-patru luni, după ce se încasau banii după semințele, laptele sau junincile vândute.

Omul care s-a implicat direct în păstrarea activității în stațiune este dr. ing. Ioan Oroian, ales de Academia de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu Sisești”. Directorul stațiunii a fost și a rămas un optimist. A așteptat să se facă primăvară și pe ulița specialiștilor agricoli.

Marți, 5 martie, l-am vizitat la sediul stațiunii, din Sângeorgiu de Mureș, să-l întreb cum vede viitorul cercetării zootehnice în noua conjunctură. Mi-a declarat următoarele: “Am o stare de satisfacție deosebită că, în sfârșit, a apărut HG.50/2019, privind reorganizarea stațiunii. Am stat zile la rând pe coridoarele și la ușile Ministerului Agriculturii și țin să-i mulțumesc ministrului Daea pentru înțelegerea acordată, domnului ministru secretar de stat Dima, pentru faptul că imposibilul a devenit posibil, iar stațiunea a fost salvată. Practic, această ordonanță este un certificat nou de naștere pentru noi. Din 1990, lucrez în cercetare agricolă, de 10 ani sunt directorul stațiunii din Târgu-Mureș, timp în care mi-am făcut mulți dușmani, mai ales din rândul celor care râvneau la terenul agricol. Acum am satisfacția că las în urma mea o unitate cu un certificat nou de naștere și încerc să uit toate umilințele și greutățile prin care am trecut. Dintre colaboratori, o parte au plecat, unii, specialiști valoroși, s-au pensionat anticipat. Mă bucur că doamna ing. Lobonțiu, chiar dacă a trecut demult de vârsta pensionării, ne este alături și își continuă munca de cercetare în laborator și în teren. M-a întrebat ce avantaje ne aduce această ordonanță. În primul rând, ni se asigură salarizarea de la MADR, o salarizare unică pentru sectorul de cercetare, fapt ce ne permite să angajăm cercetători tineri, să-i stabilizăm în unitate. Am anunțat în presa locală concurs pentru posturile vacante. Deja s-au anunțat 5 tineri, atrași și de salariile constante”.

Am mai aflat că, în prezent, se lucrează la finalizarea protocolului de preluare a Stațiunii Zootehnice din Sighet, unde va rămâne o bază de cercetare pentru Bruna de Maramureș, în subordinea SCD Mureș. Din Programele sectoriale de cercetare avute în atenție se numără: Programul de conservare pentru rasa de bovine Pinzgau de Transilvania; Îmbunătățirea tehnologiei de furajare la bovine, prin utilizarea sorgului furajer, în loc de porumb, în condiții de secetă prelungită; Formarea unei linii de Bălțată Românească, pentru lapte și carne, cu un potențial de 7000 litri de lapte; Tehnologii moderne în cultura vegetală.

Sunt speranțe că, la Târgu-Mureș, tinerii absolvenți ai facultăților cu profil agricol vor avea șansa să se afirme în cercetarea științifică și că nu vor mai fi nevoiți să plece din țară.

 

Lasă un comentariu