ȘI EI SUNT AI NOȘTRI! PĂRĂSIȚI, ABUZAȚI, EXPLOATAȚI…

Distribuie pe:

Pe parcursul anului trecut, în evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș au figurat 62 de cazuri de copii părăsiți în unitățile sanitare, 11 fiind cazuri rămase în lucru din 2017. După o scădere bruscă, înregistrată în 2016, numărul copiilor abandonați în spitale este din nou în creștere, tendință ce se manifestă încă din 2012, se arată în Raportul pe 2018 al Direcției. Din cei 51 de copii abandonați, anul trecut, în unități medicale, majoritatea (36) au fost sănătoși la data sesizării, 13 au suferit de diferite afecțiuni, iar doi au fost născuți prematur. Cei mai mulți copii părăsiți au fot nou-născuți sau copii cu vârste de până la trei ani, dar s-au înregistrat și 5 cazuri de copii din categoria de vârstă 12-16 ani.

Potrivit raportului citat, majoritatea copiilor părăsiți provin din relații întâmplătoare, de concubinaj sau relații de căsătorie dezorganizate, cei mai mulți neavând stabilită paternitatea.

În ce privește cauzele care au determinat părăsirea copiilor în unitățile sanitare, acestea sunt, în ordine: sărăcia, nivelul scăzut de educație, lipsa locuinței sau condiții improprii de locuit, neutilizarea măsurilor contraceptive sau de planificare familială - din necunoștință, dar, de cele mai multe ori, din ignoranță, lipsa educației sexuale, lipsa sprijinului partenerului sau al familiei, probleme de sănătate ale copiilor sau ale părinților.

Conform prevederilor legale, începând din 2006, DGASPC Mureș, în colaborare cu autoritățile locale, monitorizează situația copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Anul trecut, cele mai multe astfel de situații s-au înregistrat în perioada aprilie-iunie: 1.499 de cazuri, din care 20 au beneficiat de măsuri speciale de protecție (asistent maternal profesionist, servicii rezidențiale publice sau private), majoritatea copiilor rămânând în îngrijirea rudelor până la gradul IV.

Serviciul de Intervenție în Regim de Urgență din cadrul Direcției a înregistrat 1.070 de sesizări, toate cazurile semnalate fiind confirmate. Sesizările au avut ca obiect: neglijarea (974 de cazuri); exploatarea prin muncă (37 de cazuri); exploatare prin cerșetorie (26 de cazuri); abuz sexual (24 de cazuri); abuz fizic (6 cazuri); abuz emoțional (3 cazuri). Pentru cazurile de abuz sexual, fizic și emoțional, s-a inițiat urmărirea penală a agresorilor.

Numărul cazurilor de abuz sau neglijare a copilului a crescut de la aproximativ 400 de cazuri anual, în perioada 2015-2016, la 1.070 de cazuri instrumentate în 2018, se precizează în document. Pe parcursul anului, 34 de copii din județul Mureș au fost repatriați din alte țări europene, unde au fost găsiți neînsoțiți, exploatați prin cerșit sau părăsiți în spitale.

La finele anului trecut, în sistemul județean de protecție erau cuprinși 1.595 de copii.

Peste 150 de persoane (majoritatea minori) au beneficiat de serviciile specializate ale Adăpostului pentru victimele violenței în familie din cadrul Fundației Institutul Est-European de Sănătate a Reproducerii, adăpost situat în Târgu-Mureș.

Lasă un comentariu