ZIUA DEȚINUȚILOR POLITICI ANTICOMUNIȘTI DIN PERIOADA 1944-1989

Distribuie pe:

Potrivit Legii nr. 247/2011, la 9 martie este Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989, iar în calendarul creștin-ortodox este Ziua Pomenirii Sfinților Mucenici.

Reamintim că Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2017 drept An comemorativ al Patriarhului Justinian și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, sens în care Patriarhia Română a transmis Centrelor eparhiale îndemnul de a săvârși, în această zi, slujbe de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu.

Potrivit legii menționate (art.1), Parlamentul, Președintele României, Guvernul, autoritățile administrației publice centrale și locale organizează manifestări comemorative, demers salutat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), potrivit căruia asemenea evenimente “urmăresc crearea unui cadru specific pentru dezbaterea privind recuperarea memoriei colective din istoria recentă a României și articularea procesului de transmitere trans-generațională a experienței Bisericii din perioada comunistă”.

În cele cinci decenii de comunism impus de Uniunea Sovietică și instaurat la București în 1945, în lagărele și temnițele în care au fost aruncați, și-au găsit sfârșitul peste 800.000 de opozanți ai regimului. În amintirea lor a fost ridicat memorialul de la Sighetu Marmației.

Potrivit IICCMER, în România, în timpul regimului comunist au existat 44 de penitenciare principale și 72 de lagăre de muncă forțată destinate deținuților politici, în care au pătimit peste 3 milioane de români. (Sursa foto: radioresita.ro)

Lasă un comentariu