Președinția României la Consiliul Uniunii Europene are ca obiectiv consolidarea abordării “One Health" în combaterea rezistenței antimicrobiene, se arată într-un document publicat joi, de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) - Biroul Regional pentru Europa. (Conceptul “One Health" implică subsumarea eforturilor și realizărilor pe care le consemnează medicina umană, medicina veterinară, medicina mediului, medicina alimentației și nutriției, medicina ocupațională, medicina comparată (zoonoze si oncologia comparată), cu profilaxia primară a vieții, promovată ca vector major, și punerea lor în practica medicală în slujba dezideratului: o sănătate cât mai solidă, cu costuri cât mai reduse, potrivit onehealth.com.)
Rezistența antimicrobiană (AMR - din engl. “antimicrobial resistance") este recunoscută ca fiind una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății, bunăstării și securității alimentare în secolul XXI. În întreaga lume, aproximativ 700.000 de persoane mor în fiecare an din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice. Numai în UE și în Spațiul Economic European (SEE) se înregistrează, anual, 33.000 de decese, iar numărul acestora este în creștere.
Impactul economic este, de asemenea, semnificativ - AMR costă UE aproximativ 1,5 miliarde de euro pe an, reprezentând bani cheltuiți pentru îngrijirea sănătății, dar și pierderi economice.
Europa este, de multă vreme, lider în abordarea AMR. Timp de peste două decenii, Comisia Europeană și agențiile acesteia au colaborat îndeaproape cu țările UE pentru a combate această amenințare. Mai multe țări și-au folosit platforma de gazdă a președinției Consiliului UE pentru a acorda mai multă atenție strategiilor necesare pentru stoparea AMR. Aceste eforturi au determinat elaborarea, la nivelul fiecărui stat, a unui program național de acțiune, însă, cu toate acestea, există încă loc pentru progres.
România, care deține în prezent președinția UE, își propune să continue și să susțină eforturile anterioare, concentrându-se în special pe combaterea AMR printr-o abordare “One Health", care înseamnă, în esență, că un singur sector/domeniu nu poate asigura utilizarea adecvată a antibioticelor, prin urmare, România intenționează să reunească profesioniști în domeniul sănătății umane, animale și a mediului și să consolideze abordarea europeană în combaterea rezistenței antimicrobiene. În acest sens, România a identificat 3 obiective-cheie: îmbunătățirea calității măsurilor de prevenire și control al infecțiilor; optimizarea utilizării substanțelor antimicrobiene în medicina umană, veterinară și de mediu; consolidarea planurilor naționale de acțiune “One Health" și promovarea solidarității și colaborării interstatale în domeniu.
La începutul acestei luni, România a găzduit o reuniune cu participare internațională, având ca scop stabilirea următorilor pași în vederea transformării UE în regiunea cu cele mai bune practici în combaterea AMR, printr-o abordare “One Health". Reuniunea a inclus participarea reprezentanților la nivel înalt din principalele agenții ale Comisiei Europene: Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Sistemul European de Alertă la Inundații (EFAS), Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), Directoratul General pentru Sănătate și Siguranță Alimentară (DG SANTE), precum și delegați din țările UE și alți experți, inclusiv de la OMS/Europa.
Vorbind la eveniment, dr. Nedret Emiroglu, director al Direcției de Urgențe în Sănătate și Boli Transmisibile, a felicitat România pentru decizia de a se concentra pe abordarea “One Health", “singura modalitate viabilă de a combate AMR".
Reuniunea a inclus un exercițiu de simulare de 90 de minute, condus de ECDC. Acesta a oferit participanților prilejul de a lua în considerare reacția la un focar serios de rezistență la antibiotice și de a propune măsuri pentru îmbunătățirea practicilor viitoare. Exercițiul a simulat apariția și răspândirea unei tulpini de bacterii rezistente la medicamente, în situația existenței unei boli extrem de contagioase, în care acțiunea rapidă și decisivă poate contribui la minimizarea impactului.
În cadrul reuniunii a fost elaborată o sinteză a politicilor în domeniu, concepută, în comun, de România, în calitate de președinte al Consiliului UE, și Observatorul European pentru sisteme și politici în domeniul sănătății. Documentul oferă o analiză a impactului AMR asupra sănătății, dar analizează și opțiunile de politici și intervenții prioritare care pot fi utilizate pentru combaterea unuia dintre pericolele majore cu care se confruntă, azi, omenirea. (sursa și foto - World Health Orzanization - who.int/en)