Miercuri, 6 martie, la Casa Iancului, a fost programată conferința cu tema ,,Eroinele României - Destinele femeilor care au pus mai presus Patria decât viața”, conferință susținută de doamna ec. Mihaela Rașcu, cunoscută poetă, secretară a Ligii Scriitorilor - filiala Mureș. Domnia sa a abordat o temă inedită, profundă, bine documentată, muncită, prin care a scos în evidență femeia româncă, model de urmat, eroină în clipe de cumpănă pentru istoria noastră, mamă, iubită, sprijin la greu și la necaz pentru noi toți, cea care, din preistorie (matriarhat) și până în contemporaneitate a fost mereu prezentă în istoria noastră, influențând-o în momentele ei de cumpănă.
Exemplele sunt nenumărate, multe necunoscute de noi, dar toate având un numitor comun: dragostea de neam și țară, venită din credința, voința, dârzenia, adânc întipărite în fibra noastră, din timpuri ancestrale, din cultura și simțămintele educaționale cultivate din vremi străvechi. Iată câteva exemple, multe dintre ele, nume pe care nu le știam și care cred că sunt mult mai importante pentru istoria noastră decât cel al Andreei Esca: Maria Țuțuianca, Ana Ipătescu, Paladia Roșu, Măriuca Zaharia, Știrbei, Smaranda Brăescu, Mariana Drăgescu, Virginia Burzescu, Stela Comșanu, Regina Maria, fiecare dintre ele putând fi câte o Ioana d'Arc de Romania, care pot face cinste istoriei noastre.
Interesante completări cu nume de femei românce celebre, din contemporaneitatea imediată, au făcut: doamna prof. Floarea Perțe, prof. Petru Nemeș și Ioan Berța.
A urmat apoi ,,Clipa de Poezie” în care poeții: Mircea Dorin Istrate, Dorian Marcoci, Gheorghe Munteanu, Mihaela Rașcu și Emilia Feier au omagiat, prin versuri, din creația proprie, femeia, “floarea vieții”, “eterna enigmă”, “taina cea fără de sfârșit”.
Corul doamnelor pensionare din cadrul Organizației de Femei din Târgu-Mureș, condus de doamna prof. Floarea Perțe, a creat asistenței o stare emoțională deosebită, prin binecunoscutele cântece interpretate (,,Mama”, ,,La oglindă”, ,,La noi”etc.).
În final, așa cum s-a convenit anterior, doamna cercetător Mariana Ploeșteanu a deschis seria unor scurte comunicări despre Avram Iancu, mai puțin cunoscute de noi, cu selecții din discursurile unor mari personalități române, ținute la comemorarea a 50 de ani de la moartea lui Avram Iancu, iar dl Ioan Berța a felicitat asistența feminină cu ocazia Zilei Femeii, dăruind fiecărei doamne câte o garoafă roșie.