LA SERVICIU, ROMÂNCELE NU SE SIMT LA FEL DE APRECIATE CA BĂRBAȚII

Distribuie pe:

Dintr-un sondaj efectuat recent de BestJobs, una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România, reiese că trei sferturi dintre românce consideră că s-au găsit cel puțin o dată de-a lungul carierei în situația în care munca depusă de către colegii de sex opus a fost mai apreciată de șefi, chiar dacă a fost la fel sau chiar mai slabă decât cea făcută de o femeie.

Accesul la funcții, mai dificil

Totodată, aproape jumătate dintre ele cred că o femeie trebuie să muncească mai mult decât un bărbat aflat pe o poziție similară pentru a fi apreciată de către șefi. Mai mult, aproape trei din cinci respondente consideră că au avut dificultăți profesionale prin prisma faptului că sunt femei, precum ratarea jobului dorit (15,3% dintre răspunsuri), ori accesul mai dificil la un job decât pentru un candidat de sex opus (21,3% dintre răspunsuri).

Două din cinci femei spun că accesul lor la o funcție mai bună sau la promovare în companie a fost mai dificil, în timp ce 18% consideră că șefii le-au impus standarde mai ridicate de performanță decât unui coleg de sex opus aflat pe o poziție similară.

Mamele, discriminate

Abordarea diferită a angajatorului pornește încă de la etapa de recrutare. Astfel, trei din zece femei au fost întrebate la interviu dacă au copii sau au în plan ca în viitorul apropiat să facă copii, considerând că răspunsul lor va avea o influență asupra deciziei de recrutare. Cea mai comună întrebare a fost, pentru șase din zece femei, dacă sunt dispuse să lucreze peste program.

Pe de altă parte, decizia de a avea un copil afectează într-o mare măsură capacitatea unei angajate de a lucra în afara orelor de program. O treime dintre mame au declarat că la locul de muncă sunt percepute ca fiind mai puțin dispuse să stea peste program, ori chiar mai puțin implicate și responsabile la locul de muncă (4,25% din cazuri).

Totuși, 15% afirmă că sunt percepute ca fiind mai implicate și mai responsabile, iar circa 30% nu au simțit o schimbare de atitudine din partea colegilor sau șefilor din aceste puncte de vedere.

Femeile care au devenit mame au resimțit însă alte efecte negative pe plan profesional de-a lungul carierei. Astfel, două din cinci respondente care au afirmat că au copii minori consideră că ascensiunea lor profesională a fost îngreunată. În primul rând, cea mai importantă consecință a fost resimțită asupra nivelului salarial, peste jumătate dintre ele (52%) declarând că au fost afectate la acest capitol.

Astfel, 11,5% dintre angajatele care au copii cred că salariul actual ar fi fost cu până la 20% mai mare, în timp ce un sfert dintre ele consideră că ar fi putut câștiga cel puțin cu 20% mai mult.

Există și cazuri în care femeile care s-au întors din concediul de creștere a copilului au fost retrogradate pe o poziție inferioară (16%), și-au pierdut slujba în primul an de la reîntoarcerea la muncă (6,9%) sau li s-a redus salariul (5,34%).

“Gospodăreala", un efort în plus

Un alt element care îngreunează activitatea profesională a femeilor îl reprezintă treburile casnice, precum îngrijirea locuinței sau a copiilor, după serviciu.

În proporție covârșitoare (63,3%), femeile spun că ele realizează cea mai mare parte a acestor sarcini și doar un sfert dintre ele au declarat că împart sarcinile în mod egal cu partenerul, în timp ce abia 3% au afirmat că partenerul este cel care se ocupă cel mai mult de activitățile casnice.

Consecința directă este că 58% dintre respondente au spus că sunt mai obosite, așadar trebuie să depună mai mult efort la job, iar mai puțin de o treime au afirmat că nu sunt afectate, fiindcă au timp suficient pentru odihnă. Totodată, trei din cinci femei susțin că firma pentru care lucrează nu le asigură un echilibru între job și viața personală.

***

Sondajul a fost realizat în perioada 12-28 februarie, pe un eșantion de 1.024 utilizatori de internet, reprezentativ la nivel urban din România.

Lasă un comentariu