SE PROFILEAZĂ UN NOU SCANDAL INTERNAȚIONAL CU EPICENTRUL ÎN ODORHEIU SECUIESC?

Distribuie pe:

Să încerci mereu, cu aceleași mijloace, să atingi un scop după ce, de fiecare dată, ai dat greș lamentabil, e o destul de bună definiție a paranoiei. Este ceea ce se întâmplă în mod repetat de vreo șapte ani, cu încercarea “edililor" de la Odorheiu Secuiesc de a da, în pofida legii, bibliotecii orășenești, numele lui József Nyírõ, un personaj politic odios, cu riscul de a stârni din nou un uriaș scandal internațional.

După șapte ani de la încercarea de reînhumare, la sfârșitul lunii mai 2012, la Odorheiu Secuiesc a lui József Nyírõ a devenit clar că ea a constituit o fază, precis nu ultima, a războiului psihologic și de imagine împotriva României. O analiză succintă a celor întâmplate atunci arată că a fost vorba nu numai de o acțiune de manipulare electorală a maghiarilor din România, în favoarea Partidului Civic Ungar, filiala în România a Fidesz, ci și de o tentativă premeditată de “marcare politică de teritoriu", în paralel cu o operațiune de intoxicare a autorităților române. În plus, se poate presupune că, dacă evenimentul ar fi reușit așa cum fusese programat, mormântul “apostolului secui" (?!) ar fi devenit loc de pelerinaj pentru neofasciștii hungariști din România și Ungaria.

Inițiativa reînhumării la Odorheiu Secuiesc a scriitorului József Nyirö (inițiată și susținută de autoritățile de la Budapesta, în ciuda faptului că ele cunoșteau trecutul fascisto-hungarist și antisemit al acestuia) și de atribuire a numelui său, bibliotecii municipale, a generat în acea vreme o serie de reacții din partea unor organizații evreiești.

Directorul general al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel", Alexandru Florian, a declarat că scriitorul maghiar József Nyirö a fost un militant al fascismului hungarist în Ungaria și, în baza legislației din România, care interzice simbolurile și promovarea unei asemenea ideologii în spațiul public, nu-și au locul manifestări oficiale la care se pot asocia semnificații ale ideologiilor extremiste. “Nu suntem de acord că se poate face o deosebire, o departajare între omul politic și scriitorul József Nyirö, așa cum se încearcă a se acredita ideea. Opera și activitatea intelectuală ale unei persoane sunt strâns legate, și ele sunt rezultatul unor valori și principii despre viață ale autorului. Statul român, stat de drept și garant al valorilor democrației, nu poate susține sau încuraja manifestări ale instituțiilor sale sau ale unor reprezentanți ai săi - din administrația publică centrală sau locală - prin care se promovează simbolurile fascismului românesc sau din alte țări", a accentuat Alexandru Florian. (NapocaNews/România/28.05.2012)

Radu Ioanid, director în cadrul Diviziei de Arhive Internaționale a Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington D.C. a afirmat că “încercarea de înhumare ceremonială a lui József Nyirö se înscrie într-o serie mai largă și relativ recentă de tentative de reabilitare din Ungaria, care privesc și pe alți «oameni de cultură», unii condamnați pentru crime de război, și chiar pe Miklós Horthy". (www.hotnews.ro/ 28.05.2012)

La rândul său, laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel a anunțat că renunță la distincția ungară, primită în anul 2004 din partea președintelui Ungariei, după ce înalți oficiali de la Budapesta au participat la ceremonia de comemorare a lui József Nyirö. Într-o scrisoare trimisă președintelui Parlamentului ungar, László Kövér, Wiesel a afirmat că nu dorește să fie asociat cu activități similare ceremoniei din data de 27.05.2012, organizată în memoria lui József Nyirö, membru al Parlamentului ungar, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pe care Wiesel l-a numit “ideolog fascist" și “antisemit". (The Washington Post/18.06.2012)

În contextul unor manifestări antisemite derulate pe teritoriul Ungariei, în luna mai 2012, organizația evreiască B'nai B'rith International a adresat premierului ungar, Viktor Orbán, o scrisoare în care se deplânge faptul că pe fondul unor manifestări antisemite la Budapesta, s-a încercat reînhumarea la Odorheiu Secuiesc a scriitorului József Nyirö, antisemit notoriu care a colaborat cu regimul ungaro-fascist din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. “Suntem recunoscători Guvernului Român că a interzis reînhumarea cenușii lui Nyirö, dar, în același timp, suntem îngrijorați de faptul că la Odorheiu Secuiesc a avut loc o ceremonie de comemorare a acestuia, la care au participat circa 2.000 de oameni, inclusiv președintele Parlamentului ungar, László Kövér, și Gábor Vona, președintele partidului Jobbik". (Tricolorul, București, 06.06.2012)

Președintele Parlamentului israelian, Reuven Rivlin, a retras invitația adresată lui László Kövér, omologul său din Ungaria, de a asista la o ceremonie parlamentară, organizată, în iulie 2012, în onoarea lui Raoul Wallenberg -diplomatul suedez care a salvat evrei unguri, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Decizia oficialului israelian a fost luată în semn de protest față de participarea lui László Kövér la manifestarea de la Odorheiu Secuiesc, dedicată scriitorului József Nyirö. “Noi, în Israel, am fost șocați să aflăm că ați ales să participați la un eveniment în memoria unui scriitor antisemit, József Nyirö. Partidul Crucile cu Săgeți, în care a activat Nyirö, a cooperat cu asasinii germani naziști la realizarea programului lor de anihilare a poporului evreu. Cine participă la un astfel de eveniment, nu poate participa și la un eveniment în onoarea unui om precum Raoul Wallenberg, exemplu de umanitate care a salvat evrei și care e simbol al luptei împotriva Germaniei naziste și a colaboratorilor săi, unul dintre aceștia fiind cel cu care dvs. ați optat să vă identificați și căruia să îi prezentați omagiile". (Hurriyet/Turcia/25.06.2012)"

Semnalul dat a fost foarte clar: în ciuda talentului său de scriitor, trecutul fascist, activitatea sa de legiferare în parlamentul Ungariei a legilor antisemite, precum și publicistica sa pe coordonatele hungarismului și național-socialismului nu pot permite promovarea cultului persoanei sale.

Cum să pui numele său unei instituții de cultură, când Legea nr. 217/23.06.2015 prevede expres, nu numai interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob, ci și promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii? Or, se știe prea bine că József Nyirö a fost căutat, după război, de Comisia Aliată de Control, sub acuzația de a fi criminal de război și a scăpat doar refugiindu-se în Spania, condusă de dictatorul Francisco Franco.

Întrebarea este: se dorește oare un nou scandal internațional în care să fie târât numele României? Experiența unei vieți m-a învățat să nu pun pe seama conspirației ceea ce poți pune pe seama celor trei “I" fatali: Incompetență, Incultură și Imbecilitate.

Lasă un comentariu