CREIERUL BEBELUȘILOR IUBIȚI, DE DOUĂ ORI MAI DEZVOLTAT DECÂT AL CELOR NEGLIJAȚI

Distribuie pe:

Neurologii americani de la Spitalul de Copii “Nationwide" din Columbus, Ohio, citați de descopera.ro, au constatat că îmbrățișările și iubirea acordate bebelușilor le măresc acestora creierul de două ori, în comparație cu creierul copiilor neglijați.

“În studiul nostru, realizat pe 125 de copii, atât prematuri, cât și născuți la termen, am dorit să evidențiem cât de bine răspund bebelușii la atingerea fizică.

Rezultatele au arătat faptul că bebelușii născuți prematur răspund afecțiunii mai puțin decât copiii care s-au născut la termen. Ceea ce a fost, de asemenea, evidențiat faptul că bebelușii care au beneficiat de mai multă afecțiune din partea părinților sau a personalului spitalului au avut un nivel mai ridicat al activității cerebrale.

Această ultimă descoperire ne spune că gesturi aparent simple, cum ar fi contactul corporal sau legănatul copilului în brațe, pot face o mare diferență în modul în care se dezvoltă creierul micuților. Înconjurați de iubire, bebelușii tind să simtă altfel viața, iar calitățile lor psihice sunt amplificate. Altfel spus, afecțiunea este vitală pentru dezvoltarea creierului. Așadar, îmbrățișați-vă copiii cât mai mult și cât mai des.

Concluziile cercetării ne-au ajutat să înțelegem modul în care interacțiunea dintre copil și mamă afectează creșterea creierului. Creșterea creierului copilului are nevoie practic de o interacțiune pozitivă între copil și mamă, deoarece dezvoltarea circuitelor cerebrale depinde de aceasta. Primii doi ani din viața copiilor sunt esențiali în procesul de dezvoltare a creierului, deoarece 80% dintre celulele creierului pe care le au oamenii sunt formate în această perioadă.

Creierul copilului care are o relație pozitivă, care primește dragoste, respect și îngrijire din partea părinților este de două ori mai mare decât creierul copilului care este neglijat, ignorat și abuzat. Copilul neglijat va deveni un adult mai puțin inteligent, mai puțin capabil să empatizeze cu alții, mai probabil să devină dependent de droguri și cu un comportament periculos. În plus, este supus unui risc de a dezvolta probleme de sănătate mintală și alte afecțiuni serioase.

În primii doi ani de viață, celulele creierului și conectarea lor sunt stabilite, iar conexiunile care sunt folosite adesea sunt întărite, pe când cele care sunt utilizate rareori sunt închise. Creierul nu continuă să crească. Acesta organizează, dezorganizează, apoi reorganizează. Dezorganizarea creierului, adică moartea a milioane de neuroni și deconectarea sinapselor, face parte din modul în care creierul crește, pe măsură ce se reorganizează.

Modul în care genele noastre sunt codificate este afectat de hormonii generați de relația dintre copil și mamă. Endorfinele reglează pozitiv genele. De asemenea, cortizolul, hormonul stresului, are un efect semnificativ asupra genelor. De aceea, mediile pozitive emoțional sunt vitale pentru sugari. Acest lucru înseamnă că emoțiile pozitive din primii doi ani ai unui copil stabilesc restul vieții acestuia.

Un alt studiu, care a analizat 127 de copii de la începutul școlii până în adolescența timpurie, confirmă aceste afirmații. Potrivit acestuia, dragostea maternă poate ajuta creierul copiilor să crească la o rată de două ori mai mare decât în cazul copiilor neglijați, ceea ce sugerează că există o perioadă sensibilă când creierul răspunde mai mult la sprijinul matern.

Relația dintre părinți și copii din perioada preșcolară este vitală, chiar mai importantă decât atunci când copilul înaintează în vârstă. Acest lucru este datorat plasticității mai mari a creierului atunci când copiii sunt mai mici, ceea ce înseamnă că experiențele timpurii din viață afectează cel mai mult creierul. Este vital ca micuții să beneficieze de sprijin și grijă în acei primi ani de viață", explică oamenii de știință americani. 

Lasă un comentariu