PROIECT: TOLERANȚĂ ZERO PENTRU CEI CARE ABUZEAZĂ DE NUMĂRUL UNIC DE URGENȚĂ - 112!

Distribuie pe:

Dr. Tudor Ciuhodaru, deputat PSD, a pregătit un proiect de act normativ prin care propune sancționarea dură a celor care fac apeluri false la numărul unic de urgență - 112, astfel încât persoanele care abuzează de acest sistem de urgență să suporte costul intervenției, iar pedepsele pentru apelare abuzivă să fie dublate.

“Sunt 25 de apeluri false sau abuzive, pe minut. Ultimul apelant de acest tip solicita, urgent, un pahar cu apă. Vreau toleranță zero pentru cei ce apelează abuziv numărul care ne poate salva viața -112, până nu se întâmplă alte drame.

Proiectul de lege pe care îl voi depune în Parlament prevede ca aceia care își bat joc, sunând abuziv sau dând alerte false la 112, să suporte costul intervenției și dublarea pedepselor pentru apelare abuzivă.

Legea are drept obiectiv major, descurajarea apelării abuzive la 112 și, implicit, a alertării false a agențiilor specializate de intervenție”, susține inițiatorul proiectului.

În nota de fundamentare, acesta arată motivațiile care stau la baza demersului legislativ:

“1. Numărul unic pentru apelurile de urgență este destinat direct salvării de vieți, întrucât aproape două treimi sunt transferate către Salvare, iar restul către soluționarea altor situații de urgență (Poliție - 23,54%, SMURD - Pompieri - 10,73%, Jandarmerie - 0,91%).

2. Pedepsele blânde de până acum au dus la o situație alarmantă: 70 % din apelurile la 112 sunt abuzive sau sunt alerte false.

3. În fiecare zi sunt înregistrate 34.000 de apeluri abuzive (cu injurii și întrebări stupide sau pur și simplu țin linia ocupată), iar altele trimit echipajele de urgență la evenimente inexistente.

4. Acest tip de apelare abuzivă sau falsă afectează calitatea accesului la 112, pentru că: a) întârzie accesul la serviciul 112 al unor apelanți care au cu adevărat o urgență în acel moment; b) încarcă inutil activitatea operatorilor și a dispecerilor; c) trimite echipajele la locul unor evenimente inexistente, care nu justificau o intervenție de urgență; d) se lasă, astfel, fără asistență de urgență, cei aflați în dificultate; e) nu în ultimul rând, generează costuri de operare și intervenție nejustificate”.

Pentru descurajarea apelării abuzive la 112 sau alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție, inițiatorul propune amenzi cuprinse între 1.000 și 4.000 de lei sau 100 până la 400 de ore de muncă în folosul comunității. În cazul recidiviștilor, se pot dubla aceste sancțiuni sau chiar aplica închisoare de la 6 luni până la 3 ani.

 

Lasă un comentariu