SERVICIUL DE PROBAȚIUNE MUREȘ - LA ORA BILANȚULUI - PROBAȚIUNEA - O ALTERNATIVĂ LA PEDEAPSA CU ÎNCHISOAREA

Distribuie pe:

Probațiunea, în dreptul penal, este o perioadă de supraveghere a unui infractor, impusă de instanță, fiind o alternativă la pedeapsa cu închisoarea, o modalitate de intervenție prin activități cu fundament socio-pedagogic, caracterizate printr-o combinație între supraveghere și asistență. Este aplicată infractorilor, în funcție de personalitatea lor criminologică, de nivelul riscului de recidivă, scopul principal fiind acela de a oferi persoanei, supuse probațiunii, posibilitatea de a-și modifica atitudinea față de viață, în societate, și de a se reintegra în mediul social, la libera sa dorință și fără riscul de implicare repetată în acțiuni infracționale.

Rolul Serviciului de probațiune

Serviciul de probațiune este alcătuit din consilieri de probațiune, care intervin nu doar în etapa de executare a sancțiunilor neprivative de libertate, ci și în procesul penal, pentru promovarea alternativelor la detenție, întocmirea referatelor/rapoartelor de evaluare atât în faza de urmărire penală, cât și în cea de judecată.

Rolul principal al Serviciului de probațiune este acela de a supraveghea respectarea măsurilor și/sau a obligațiilor impuse persoanelor, în cazul cărora instanța a dispus amânarea aplicării pedepsei, suspendarea sub supraveghere, liberarea condiționată sau executarea muncii neremunerate în folosul comunității, atunci când instanța a dispus înlocuirea amenzii penale neachitate, cu muncă neremunerată în folosul comunității - în cazul persoanelor majore, executarea măsurilor educative neprivative de libertate sau respectarea unor obligații de către liberații din centrul educativ sau de detenție - în cazul minorilor.

La nivelul județului Mureș, își desfășoară activitatea 14 consilieri de probațiune, din care 13 sunt în activitate, aflăm de la Camelia Stăncescu, șef serviciu.

A crescut numărul cazurilor gestionate

Datele statistice arată că, pe parcursul anului 2018, aceștia au gestionat 2.487 de cazuri, cu 202 mai multe decât în anul precedent, iar în ceea ce privește numărul de persoane noi intrate în supravegherea serviciului, acesta este de 783 de persoane, cu 14 cazuri mai puțin decât în 2017, însă diferența între numărul de cazuri intrate și cele ieșite ne arată o creștere de 42 de cazuri. Cifrele amintite arată că volumul de activitate continuă să fie mare, raportat la numărul consilierilor de probațiune aflați în activitate, media fiind de 207 cazuri/consilier.

În anul 2018, activitatea de supraveghere a încetat pentru un număr de 741 de persoane, din următoarele motive: expirarea termenului de supraveghere (649 cazuri), anularea sancțiunii (38 cazuri), transferul dosarului de supraveghere potrivit competenței teritoriale (20 cazuri), revocare pentru săvârșirea de noi infracțiuni (11 cazuri), revocare ca urmare a încălcării măsurilor de supraveghere sau a obligațiilor impuse prin sentința penală (15 cazuri), deces (opt cazuri).

302 de rapoarte și referate de evaluare întocmite

Alături de activitatea de supraveghere, la nivelul serviciului au fost întocmite 302 de rapoarte și referate de evaluare, dintre care 168 pentru persoane inculpate, 128 pentru persoane aflate în supraveghere și 6 pentru minori aflați în executarea unor măsuri educative neprivative de libertate.

Rata de recidivă - sub 1%

În ceea ce privește rata de recidivă, calculele ne arată că aceasta s-a aflat, în cursul anului trecut, sub procentul de 1 %, ceea ce demonstrează încă o dată rolul și importanța activității serviciului de probațiune și a consilierilor de probațiune implicit, la menținerea unei comunități sigure, cu o rată mică a infracționalității, susținea Adina Liana Zagon, consilier de probațiune, responsabil PR în cadrul Serviciului de probațiune Mureș.

Colaborarea și referirea către instituții din comunitate, care desfășoară programe de reintegrare

“Derularea programelor de reintegrare socială este una dintre obligațiile stabilite de instanța de judecată, în sarcina celor care au ca alternativă la detenție o sancțiune neprivativă de libertate. În raport cu aceste programe, serviciul de probațiune are rolul de a sprijini persoanele aflate sub supraveghere, în îndeplinirea acestei obligații, prin implementarea lor la nivelul serviciului, prin intermediul consilierilor formați în acest sens, prin colaborarea și referirea către instituții din comunitate, care desfășoară astfel de programe de reintegrare socială sau prin efortul propriu al beneficiarilor. Aici amintim instituțiile care ne-au sprijinit în acest demers, în cursul anului 2018, respectiv Centrul Regional de Evaluare, Prevenire și Consiliere Antidrog Mureș și Agenția Județeană de Ocupare și Formare Profesională Mureș. Prin contribuția lor și prin efortul propriu al beneficiarilor, un număr de 71 de persoane supravegheate au reușit, în cursul anului 2018, să execute această obligație”, spunea Camelia Stăncescu, șef serviciu, Serviciul de probațiune Mureș.

Parteneri importanți din comunitate

Alături de instituțiile anterior menționate, în activitatea Serviciului de probațiune Mureș               s-a colaborat, și pe parcursul anului care a trecut, cu parteneri importanți din comunitate. Printre aceștia se află Penitenciarul Târgu-Mureș, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, Primăria Târgu-Mureș, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Centrul Județean Mureș din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Mureș, Centrul de Sănătate Mintală, Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii. De asemenea, munca neremunerată în folosul comunității a fost executată în cadrul primăriilor din județ și în cadrul instituțiilor care și-au dat acordul în acest sens, respectiv Serviciul de Ambulanță Județean Mureș, S.C. Administrator Imobile și Piețe S.R.L. Târgu-Mureș, S.C. Compania Aquaserv S.A. Târgu-Mureș, Spitalul Orășenesc “Dr. Valer Russu” Luduș, Spitalul Municipal “Dr. Eugen Nicoară” Reghin, S.C. Ecoserv Sig S.R.L. Sighișoara, Spitalul Sovata Niraj.

Resursa cea mai importantă implicată în atingerea obiectivelor instituționale este resursa umană

“Mulțumesc, în primul rând, colegilor aflați în activitate, pe parcursul anului trecut, pentru eforturile depuse în îndeplinirea sarcinilor de serviciu, care sunt foarte diverse, prin prisma situațiilor imprevizibile pe care activitatea noastră o presupune. Sunt conștientă de faptul că rezultatele obținute se datorează și resurselor implicate, dar se datorează, în primul rând, eforturilor angajaților, resursa cea mai importantă, implicată în atingerea obiectivelor instituționale, fiind resursa umană.

Doresc, de asemenea, să mulțumesc tuturor colaboratorilor pentru sprijin și implicare și să le urez, totodată, mult succes în activitatea pe care o desfășoară și în atingerea obiectivelor pe care și le-au propus pentru acest an”, preciza Camelia Stăncescu, șef serviciu, Serviciul de probațiune Mureș.

 

Foto: CAMELIA STĂNCESCU, șeful Serviciului de probațiune Mureș

Lasă un comentariu