FEMEI DE SUCCES - “A FI O FEMEIE DE SUCCES NU ÎNSEAMNĂ ALTCEVA DECÂT PERFORMANȚA MAXIMĂ ÎN ROLURI MULTIPLE”

Distribuie pe:

Interlocutor: Kovács Edit - primarul comunei Cristești     

- Care ar fi secretul succesului, în opinia dumneavoastră?

- A fi o femeie de succes, în viziunea mea, nu înseamnă altceva decât performanța maximă în roluri multiple. Înseamnă o luptă permanentă cu morile de vânt, în viața de zi cu zi, o străduință constantă și imposibilă în a găsi calea de mijloc ideală. Calea prin care soțul își asumă un rol în treburile casnice, calea prin care se obține sprijinul sincer al colegilor de la locul de muncă, calea prin care apar rezultatele în urma eforturilor depuse, calea pe care și bunicii o vor înțelege și vor acorda o mână de ajutor la creșterea nepoților - roluri care să fie împărțite și primite cu plăcere și bucurie.

- Vă considerați o femeie de succes?

- O femeie de succes este un paradox, o diversitate nemărginită. Este blândă și sălbatică în același timp. Firavă, totuși puternică. Protectoare și ofensivă. Tangibilă, însă inabordabilă. O femeie trebuie să fie misterioasă, atractivă, elegantă, severă, amabilă, curajoasă, captivantă, solidară, hotărâtă, însă naivă și onestă. O femeie de succes este mereu pregătită să facă față schimbării, să înfrunte situații noi. Cu atât mai mult, când o femeie ocupă o funcție publică, devenind, astfel, o persoană expusă. Chiar dacă semnele schimbării, în ceea ce privește rolul și locul femeii în viața publică, s-au arătat într-o măsură mai mare în ultimii 5-10 ani, numărul femeilor ce își asumă un rol public activ, arătând o tendință de creștere, eu am în continuare impresia că funcția publică este asimilată, încă de foarte mulți, celei de “comandant”, rang care nu prea se porivește unei femei. Prin urmare, o femeie care aspiră la succes, într-o funcție publică, trebuie să-și asume un rol bărbătesc. Din păcate, acest rol, această zonă a bărbaților, nu este una prea atractivă pentru femei. Asumarea unei funcții publice, de către o femeie, este grea nu numai fiindcă o categorie însemnată de bărbați consideră în continuare că locul femeii e la bucătărie, ci și deoarece, o femeie se acomodează mai greu sau poate niciodată cu regulile de joc ale politicii create de către bărbați. Consider că o femeie poate să aibă succes într-o funcție publică, atunci când e lăsată să ocupe această demnitate, punând în evidență întocmai calitatea de femeie și nu renunțând la acest atribut.

- Ce considerați că poate motiva o femeie să-și asume o funcție publică de primar într-o comună?

- De exemplu, poate fi o voce interioară, o intuiție, dorința și plăcerea de a lucra cu oameni și pentru oameni. Voința de a demonstra că poate ocupa o funcție publică cu demnitate și cinste, de a arăta că există persoane dependente de muncă și acest lucru poate aduce doar beneficii comunei.

- Avantajele și dezavantajele unei femei ce ocupă o funcție publică?

- Printre primele avantaje aș enumera atitudinea. Amabilitatea, zâmbetul sunt acele arme pe care, de obicei, le utilizează femeile sau cel puțin ar trebui să le utilizeze în schimbul unei atitudini aspre sau chiar arogante. În timp ce bărbații adoptă un stil de conducere mai rațional, mai eficient, mai formal și mai riguros, noi, femeile, aflate la conducere, suntem mult mai umane, caracterizate prin sensibilitate, empatie, intuiție, dorința de a ajunge la consens și înțelegere.

- Ce este cel mai greu pentru o femeie ce ocupa o funcție publică?

- Numeroasele decepții, dezamăgiri, cauzate în special de conflictele interumane, atacurile nefondate și criticile distructive constante, prejudecățile și faptul că nu o dată, în loc de mulțumiri, ne alegem cu palme.

 

Lasă un comentariu