PENTRU A PREVENI SUBSTITUIREA LEGUMELOR ȘI FRUCTELOR DIN IMPORT ȘI COMERȚ INTRACOMUNITAR CA FIIND PRODUSE ÎN ROMÂNIA, VERIFICAREA RESPECTĂRII LEGISLAȚIEI SPECIFICE DIN DOMENIUL DEPOZITĂRII ȘI COMERCIALIZĂRII LEGUMELOR ȘI FRUCTELOR PROASPETE

Distribuie pe:

Reprezentanți împuterniciți din cadrul MADR și ai Autorității Naționale Fitosanitare (ANF) desfășoară, de la sfârșitul lunii trecute, acțiuni de control mixt în depozite en-gross de legume-fructe. Derulate în baza unei Tematici speciale de control, aprobată de conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), privind verificarea modului de respectare a legislației specifice din domeniul depozitării și comercializării legumelor și fructelor proaspete, acestea au debutat în județul Ilfov și București. “În urma verificărilor de la 19 unități comerciale, cu profilul comerț en-gross legume-fructe, unde au fost constatate nereguli privind marcarea/etichetarea loturilor de legume-fructe destinate comercializării, loturi provenite din import sau comerț intacomunitar. Lipsa totală a etichetelor sau lipsa unor elemente obligatorii conform prevederilor Standardelor Comerciale privind comerțul fructelor și legumelor proaspete, exemplu: categorie de calitate, calibru, soi, de pe ambalajele loturilor verificate, a fost constatată la loturi de mere - origine Polonia, salată verde - origine Italia, dovlecei - origine Turcia, conopidă - origine Spania.
În cadrul acestor acțiuni mixte de control, reprezentanții Autorității Naționale Fitosanitare au prelevat un număr de 13 probe legume/fructe provenite din import sau comerț intracomunitar (mere, cartofi, ardei gras, castraveți, tomate, dovlecei) în vederea efectuării de analize pentru determinarea reziduurilor de pesticide”, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rural. De asemenea, se menționează că și în perioada următoare vor continua acțiunile de control. Intensificarea acestora este programată având în vedere că lipsa totală a etichetelor de pe ambalaje sau etichetarea incompletă a acestora pot conduce foarte ușor la substituirea produselor provenite din comerț intracomunitar sau import ca fiind produse în România (ex. mere,cartofi, ardei, pătrunjel, castraveți).

Lasă un comentariu