REUNIUNE CULTURALĂ: TRADIȚIE ȘI CREDINȚĂ LA SĂRMAȘU - EDIȚIA A VI-A -

Distribuie pe:

La 3 martie, cu o duminică înainte de intrarea în marele post al Păresimilor, la Casa de Cultură din orașul Sărmașu a avut loc reuniunea culturală cu tema “Tradiție și cultură în spațiul românesc transilvan”, gazdă fiind aceeași mereu neobosită doamnă directoare a Bibliotecii “Rusu Liviu”, Dinuca Burian, reprezentantul cultural al primăriei locale.

Programul manifestării a cuprins o primă parte, dedicată invitaților - scriitorii mureșeni: dr. Nicolae Băciuț - directorul Direcției de Cultură Mureș, poetul Răzvan Ducan, preotul scriitor Nicolae Șincan - președintele UZP filiala Mureș, Maria Socol, Sorina Bloj, Maria Borzan și subsemnatul. Invitați de onoare: doamna conf. dr. Ileana Roman, Vasile Soporan - rapsod popular - “Tezaurul viu-Unesco”, Maria Precup Stoica, Georgeta și Narcisa Bala - cântăreți artiști de muzică populară. În a doua parte, grupurile de dansatori și soliști, îmbrăcați în straie de sărbătoare, au fost “sarea și piperul” șezătorii: Grupul “Crenguța de brad” din Reghin, condus de îndrăgita solistă Sorina Bloj, grupul “ECOU” din Ibănești, coordonat de doamna Nicoleta Man, Grupul coral Geaca Cluj, coordonat de doamna Geogeta Bala, Grupul de copii Cămăraș-Cluj, condus de doamna Filomena Bucur, ansamblul “Doina Sărmașului”, duetul poetic: Antonia și Maria Socol din Șeulia de Câmpie, grupul folcloric “Graiul Câmpiei” - Sărmașu, Corul Bisericii Ortodoxe Sărmașu, grupul din Sărmășel-Sat, coordonat de prof. Cosmin Sărmășan, și ceterașii Alexandru Varga - Balda, Adi Moldovan - Sărmașu.

Părintele protopop de Târgu-Mureș, Nicolae Șincan, a binecuvântat șezătoarea și reuniunea, evocând personalitatea primului patriarh al României, ELIE MIRON CRISTEA, publicist, filolog, politician, senator, regent al României, teolog și doctor în filologie al Universității din Budapesta, cu o teză de doctorat despre opera lui Mihai Eminescu, tipărită în limba maghiară în anul 1895, redactor la Telegraful român, președintele Despărțământului ASTRA din Sibiu, contribuind la ridicarea catedralei din Sibiu, ctitor de biserici, mănăstiri, schituri și școli teologice și inițiatorul ridicării Catedralei Neamului Românesc, care, după atâtea secole, abia acum se înfăptuiește.

Dr. Nicolae Băciuț a prezentat pe scurt viața și activitatea “Monahului de la Rohia”, Nicolae Steinhardt, evreul încreștinat la ortodoxie de monahul basarabean Mina Dobzeu, în pușcăriile grele din România.

Poetul Răzvan Ducan l-a evocat, emoțional, pe acela care, mai ieri, era în mijlocul nostru, Cetățeanul de Onoare al Sărmașului, Lazăr Lădariu, scriitor, poet, patriot desăvârșit. Momentul de reculegere ne-a întristat, dar, totodată, ne-a îmbărbătat la amintirea bravilor români de odinioară, exemple de urmat și neuitat.

Subsemnatul am căutat să prezint, schematic, importanța postului în viața noastră: postul, ne spune Ierarhul nostru Irineu, “luminează sufletul, supune trupul, risipește norii patimilor, face inima frântă și smerită. El presupune o renaștere spirituală, o regăsire a echilibrului nostru sufletesc”.

Toate grupurile participante, formate din copii mici, elevi de școală, tineri și bătrâni, în număr de peste 150, au prezentat un program extraordinar, pe parcursul a 4 ore de desfășurare a șezătoarei. Felicitări tuturor, și în special coordonatorilor care, neobosiți, ne transmit pe mai departe tezaurul de aur românesc: datini, tradiții, obiceiuri, port, precum și doamnei Ana Teglaș, cea care parfumat pentru câteva ore toată atmosfera cu parfumul florilor dăruite “șezătorilor sărbătoriți” din “Șezătoare”, manifestare în cadrul căreia a fost vernisată expoziția “Flori de Mărțișor” a artistei Veress Zsuzsa, prezentată de dr. Nicolae Băciuț.

Lasă un comentariu