DOUĂ TRAGEDII DOAR ÎN CÂTEVA LUNI: SIGURANȚA BOEING 737 MAX RIDICĂ PROBLEME

Distribuie pe:

Pentru a doua oară, în câteva luni, un model Boeing 737 MAX 8 s-a prăbușit la câteva minute după decolare. Securitatea acestui avion, centrală în strategia producătorului american, este acum pusă la îndoială, China devenind prima țară care suspendă toate zborurile cu acest tip de aparat, comentează luni, France Presse.

Biroul chinez al aviației civile a precizat că această măsură intră în vigoare de luni, ora locală 18.00 (10.00 GMT) “cu scopul de a garanta securitatea zborurilor”.

De asemenea, Ethiopian Airlines a anunțat luni, că a decis să consemneze la sol toate avioanele Boeing 737 MAX pe care le are în dotare, a doua zi după prăbușirea unuia din aparatele de acest tip, accident soldat cu 157 de victime.

La sfârșitul lunii octombrie, un aparat de tip Boeing 737 MAX 8 al companiei indoneziene Lion Air s-a prăbușit în Marea Java, într-un accident în care au decedat toți cei 189 de pasageri și membri ai echipajului.

De la accidentul Lion Air, modelul 737 MAX a ridicat totuși numeroase întrebări în comunitatea aeronautică, în timp ce acest program a întâmpinat probleme în timpul dezvoltării sale.

Producătorul de aeronave Boeing a decis chiar să suspende, în mai 2017, toate zborurile de testare, din cauza unei probleme de calitate a motorului produs de CFM, un joint-venture între General Electric american și Safran francez.

La sfârșitul lunii ianuarie, au fost livrate doar 350 de exemplare ale noului bireactor, din cele 5.011 comenzi înregistrate de Boeing, adică o carte de comenzi echivalentă cu mai mult de șapte ani la ritmul de producție actual.

Acest nou accident reprezintă o lovitură dură pentru Boeing, a cărui familie MAX de aeronave de curse medii este o versiune remotorizată 737, un bestseller din toate timpurile, cu peste 10.000 de exemplare produse.

Expertul subliniază că, pentru Boeing, următoarele 24 de ore vor fi “esențiale” din punctul de vedere al gestionării crizei, întrucât producătorul va trebui să reasigure călătorii, companiile și investitorii de fiabilitatea avionului său.

Boeing s-a declarat, duminică, “profund întristat să afle despre dispariția pasagerilor și echipajului Ethiopian Airlines 302”, precizând că o echipă tehnică a fost creată pentru a ajuta la efectuarea anchetei.

Potrivit expertului care a solicitat anonimatul, Boeing va fi, fără îndoială, sancționat la Bursă, dar el subliniază că pagubele vor fi limitate pentru grup, în duopol cu Airbusul european.

Lasă un comentariu