CUM TRATĂM ASTENIA DE PRIMĂVARĂ

Distribuie pe:

Odată cu venirea primăverii, apare și astenia, o afecțiune care se manifestă ca o tulburare de câteva săptămâni, când ne simțim obosiți, chiar dacă nu depunem prea mult efort.

Organismul, lipsit de vitalitate

Printre simptomele asteniei de primăvară, se numără lipsa de energie, pasivitatea și puterea de concentrare redusă, dureri de cap, stări de continuă oboseală și somnolență, scăderea sau creșterea poftei de mâncare, probleme de greutate, lipsa tonusului și scăderea formei fizice, nevoia de a plânge, insomnia, tristețe fără un motiv aparent, hipotensiune arterială, interes sexual scăzut, slăbiciune musculară, epuizare și, în unele cazuri, pierderea părului.

Această tulburare se caracterizează atât prin oboseală mentală, cât și fizică, ambele constante, adesea confundate cu alte afecțiuni, cum ar fi depresia.

Primăvara organismul este epuizat, lipsit de vitalitate și de forță, din cauza carențelor alimentare, deoarece iarna se consumă multe alimente conservate, care au un aport redus de vitamine și de săruri minerale.

Sport și băi cu esențe aromatice

Specialiștii ne sfătuiesc ca, atunci când ne simțim îngrijorați, stresați, obosiți în exces, să petrecem mai mult timp afară și să practicăm sport în aerul curat al primăverii.

Procedând astfel, se activează serotonina (substanță corelată cu starea sufletească), opusă melatoninei, hormon produs de glanda pineală la întuneric, responsabil pentru febra emoțiilor din timpul primăverii. Astfel de activități ne vor ajuta să trecem peste neplăcutele senzații specifice oboselii.

O alimentație echilibrată, bogată în vitamine, evitarea dulciurilor concentrate, a zahărului, în general, și a cafelei, alături de un somn odihnitor și suficient, plus exerciții fizice regulate sunt măsurile care trebuie luate de către persoanele atinse de astenia de primăvară, pentru a-și recăpăta progresiv energia.

De asemenea, pentru relaxarea organismului, sunt indicate și băile cu esențe aromatice, printre plantele recomandate de fitoterapeuți aflându-se cicoarea, coada șoricelului, păpădia, salata și urzicile.

Cura cu urzici

În această perioadă, pot intra în meniul nostru verdețurile de sezon. Este cunoscută de multă vreme influența benefică asupra organismului a unei cure de urzici. Consumul de urzici este important pentru organism datorită complexului de săruri de fier, vitamina C și vitamina A, care cresc rezistența la infecții și îmbunătățesc simțul văzului. De asemenea, vitamina B12 conținută de urzici are efect antianemic, iar sărurile minerale diverse cu care sunt înzestrate aceste plante ajută organismul să se întărească în confruntarea cu astenia de primăvară.

Salata verde, la fel ca loboda albă și loboda roșie conțin vitamine din complexul B și sărurile minerale necesare sistemului nervos pentru refacerea organismului. Loboda are în plus o acțiune diuretică și depurativă. În afara efectelor pe care le au împotriva asteniei de primăvară, fructele și legumele ne fac alimentația să fie mult mai sănătoasă.

Miere și fructe uscate

Alte elemente importante pentru dieta din această perioadă sunt mierea și preparatele din miere și polen. Fructele uscate pot fi ronțăite ca atare sau tocate și amestecate în orez fiert cu lapte și răcit. Important este să nu fie prelucrate termic, pentru a-și păstra intact conținutul de vitamine.

Recomandat este un regim alimentar sărac în făinoase și dulciuri, dar fracționat în patru sau cinci mese pe zi, cu un consum bogat de fructe și legume proaspete. Sunt recomandate, în special, morcovii, varza, spanacul, salata, ceapa, usturoiul și mărarul, iar dintre fructe caisele, prunele, strugurii, lămâile, portocalele, grapefruitul și merele, sub formă de sucuri sau salate, consumate cel puțin o dată pe zi.

Dieta bogată în triptofan

De asemenea, este recomandată dieta bogată în triptofan (un aminoacid care poate fi găsit în anumite alimente și acționează ca un precursor de serotonină, ajutându-ne să simțim o stare de spirit mai bună).

Alimentele bogate în triptofan pe care le putem include în dieta noastră sunt ouăle, lactatele, peștele, leguminoasele, nucile, cerealele integrale și fructele, cum ar fi ananasul, căpșunile, papaya, mango, portocalele, grapefruitul, strugurii și avocado.

Astenia de primăvară afectează pe toată lumea, însă este mai frecventă la femei și apare cel mai adesea în intervalul de vârstă de 30 și 40 de ani.

 

Lasă un comentariu