PARCUL CASTELULUI REGINEI MARIA, DIN BALCIC VILA CIUPERCA ȘI FERMA

Distribuie pe:

Ascunsă sus, pe malul înalt, într-un oasis verde, vila Ciuperca apare între pomi ca după o ploaie de primăvară. Din mare, silueta clădirii albe amintește de turnul de observație al unei cetăți. Sub streașina ei largă se aude numai ecoul loviturilor valurilor de stânci. Prin ferestrele ei se deschide o priveliște largă spre orizontul marin. Un drum îngust coboară printre zidurile de piatră, spre malul îngropat în umbră. Locul oferă o panoramă extraordinară spre mare, de aceea este preferat de artiștii plastici.

După moartea lui Jules Jannin, grădinarul care a creat complexul regal de la Balcic, opera acestuia a fost terminată de un alt celebru constructor de parcuri, elvețianul de origine evreiască Carol Gutman. Mai târziu, el devine și administratorul întregului complex regal. Această vilă a fost construită pentru el și de aceea poartă numele lui. Astăzi, vila oferă cinci camere, patru camere duble cu paturi de o persoană și o cameră cu pat dublu.

În vecinătatea ei se afla cândva crama de vinuri.

De aici începea și ferma complexului. În vie, livezi și grădini cu legume unde creșteau numai soiuri alese de struguri, fructe și legume. Au fost construite și sere speciale unde erau întreținute flori atrăgătoare pentru grădinile din Balcic.

Lasă un comentariu