AZI, 15 MARTIE, ZIUA MONDIALĂ A DREPTURILOR CONSUMATORILOR

Distribuie pe:

Ziua de 15 martie a fost lansată pentru a se scoate în evidență aspecte legate de serviciile de care beneficiază consumatorii.

La 15 martie 1962, J.F. Kennedy, președintele SUA, a rostit la Congresul American un mesaj în care susținea, pentru prima dată, existența unor drepturi fundamentale ale consumatorilor: dreptul la securitate, dreptul la informare, dreptul de a fi ascultat și dreptul de a alege produse și servicii.

Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor a fost marcată pentru prima dată, la 15 martie 1983, de către mișcarea consumatorilor “Consumers International”, care, în prezent, cu peste 200 de organizații membre în peste 100 de țări, reprezintă o mișcare internațională al cărei scop este de a ajuta la protejarea consumatorilor de pretutindeni.

Ziua mondială a drepturilor consumatorilor a fost proclamată și printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU, potrivit căreia consumatorul trebuie protejat de pericolul de a achiziționa produse ce îi pot afecta viața, sănătatea, siguranța. Drepturile consumatorului sunt de a alege, de a fi informat, de a nu fi înșelat, dreptul de a fi despăgubit și dreptul de asociere, iar pentru prețul pe care l-a achitat în condiții contractuale bine definite, cumpărătorul trebuie să beneficieze de serviciul pe care l-a achiziționat.

În acest an, tema Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor este “Internetul Obiectelor”. “Peste 20 de miliarde de aparate sunt conectate la Internet, la nivel global, iar acest număr este așteptat să se dubleze până în 2022. Smartphone-uri, televizoare smart, aparate conectate la asistenți vocali, multe din produsele pe care le folosim și pe care ne bazăm în ziua de azi sunt, deja, sau vor fi din ce în ce mai conectate la internet. Conectivitatea se răspândește și va deveni o realitate zilnică pentru consumatorii de pretutindeni, semnalând astfel o schimbare majoră în felul în care consumatorii interacționează cu produse și servicii”, se arată într-un comunicat al Asociației Naționale de Protecția Consumatorilor - InfoCons.

Lasă un comentariu