CUM AVEM GRIJĂ DE PĂRINȚII NOȘTRI

Distribuie pe:

Întreaga viață ne bazăm pe ajutorul părinților, îi considerăm mereu puternici și nemuritori, știm că ne iubesc necondiționat și că nu ne pot refuza nimic, însă... vine o bună zi când observăm că ei nu prea mai sunt atât de sprinteni precum îi știam, nu mai pot să conducă mașina, să urce scările sau chiar să își schimbe hainele sau să se hrănească singuri.

Oricât de greu ne-ar fi să abordăm aceste lucruri, trebuie să ne pregătim pentru a ne ajuta părinții să se simtă confortabil și în siguranță în ultima etapă a vieții lor.

Un studiu realizat la nivel global a scos la iveală faptul că 75% dintre adulți nu au avut niciodată discuții aprofundate cu părinții lor despre cum ar fi aranjamentele de viață în ceea ce privește pensionarea, îngrijirea pe termen lung, moștenirea și dorințele funerare. De asemenea, aproape o treime dintre persoanele cu vârsta de peste 50 de ani nu au avut astfel de discuții nici măcar cu cu soțul (soția).

Psihologii ne recomandă câteva teme (delicate) de discuții pe care ar trebui să le avem cu părinții noștri, astfel încât aceștia să aibă o bătrânețe liniștită și lipsită de griji.

Află care sunt dorințele părinților - În timpul discuției, aflați care sunt planurile părinților voștri (dacă acestea există). Vor să stea în propria casă sau să se apropie de unul dintre copii? Vor să se mute într-o casă mai puțin costisitoare sau poate într-o comunitate de pensionare (azil) în care vor avea mai multă interacțiune cu ceilalți vârstnici?

Ajută-i să facă exerciții fizice - Pe măsură ce îmbătrânim, importanța exercițiului fizic crește. Pentru mobilitate, forță osoasă, independență în mișcare, este important pentru vârstnici să își tonifieze în mod regulat mușchii. Ar trebui să insistați asupra importanței exercițiilor fizice.

Consumul alimentelor de casă - Consumul de alimente “la minut” este cunoscut ca având efecte adverse asupra sănătății oricui, iar când vine vorba de sănătatea bătrânilor efectele pot fi foarte deranjante. Cel mai bine pentru sănătatea vârstnicilor este să consume alimente preparate în casă, din ingrediente cât mai naturale și cât mai simple.

Ajută-i să facă față singurătății - Când oamenii îmbătrânesc, ei își dau seama că nu mai pot merge oriunde își doresc pentru a-și întâlni rudele sau prietenii. De asemenea, realizează că și alte persoane de vârsta lor au îmbătrânit și, după pensionare, s-au stabilit în altă parte. Această singurătate și lipsa de independență duc la o tensiune constantă și la lipsa de speranță. De aceea, faceți tot ce puteți pentru a inversa aceste experiențe. Mergeți împreună cu ei la prieteni și rude sau oriunde îi puteți duce. De asemenea, vizitați-i cât mai des posibil pentru a le alunga teama de izolare.

 

Lasă un comentariu