CORESPONDENȚĂ DIN GERMANIA - ADVERSARII LUI VIKTOR ORBÁN: FRANS TIMMERMANS (I)

Distribuie pe:

Fără să se lase intimidat premierul Ungariei, Viktor Orbán, își continuă marșul solitar, urmând propria linie politică.

Cu 9 ani în urmă, Orbán reapare pe scena politică, câștigând detașat alegerile parlamentare în fruntea FIDESZ-ului. După 8 ani de guvernare social-democrată, noul premier începe remodelarea politicii Ungariei flancată de măsuri restrictive, care, din „punct de vedere european", încalcă principiile statului de drept.

În paralel, Ungaria se confruntă cu recrudescența naționalismului și manifestărilor antisemite, de care, pe parcurs, abilul politician se va distanța, susținând că promovează o politică de mijloc și nu de stânga sau dreapta extremă.

La 1 ianuarie 2011, Ungaria preia președinția Uniunii Europene. Orbán prezintă noul său model politic ca mostră pentru Europa, ceea ce provoacă iritarea Uniunii Europene și, respectiv, a Germaniei. În Parlamentul European, premierul ungar este acuzat de naționalism, iredentism, și antisemitism; la toate atacurile virulente ale unor parlamentari (Martin Schulz, Daniel Cohn Bendit etc.), răspunde impasibil: „Sunt alesul poporului".

Construirea gardului de protecție împotriva avalanșei refugiaților este privită critic de cei care au declanșat imigrația („mama" Merkel, cancelarul Germaniei), dar acceptată de unele țări europene, care nu vor să preia cota aferentă de azilanți.

În aceste condiții, odată cu apropierea alegerilor parlamentare europene, apar și adversarii politici periculoși pentru Orbán. Unul dintre aceștia este Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei UE, „dușmanul" nr. unu al populiștilor de dreapta din Olanda. Parlamentarul social democrat (SPE) încearcă să-și încununeze cariera politică prin a-l succeda pe Jean-Claude Juncker la șefia europeană.

Din 1998-2007 și 2010-2012 a fost deputat în Parlamentul olandez. Din 2007 până în 2010 a ocupat funcția de Secretar de Stat pentru afacerile europene, iar din 2012 până în 2014 ministru de Externe al Olandei, ocupând în 2014 postul de adjunct al președintelui CE. După informațiile publicației „Der Spiegel", Timmermans a trăit ultimele luni ale Uniunii Sovietice ca diplomat în Moscova. Vorbește 7 limbi; a locuit în Paris, Roma și Bruxelles, fiind născut în Maastricht (1961).

După publicația germană, Timmermans este un „birocrat care dictează țărilor membre UE cota de refugiați pe care acestea trebuie să o accepte... El răspunde în cadrul CE de respectarea principiilor statului de drept. Fiind adversarul guvernului polonez și ungar, reprezintă o speranță pentru opoziție". Însă, în mai multe țări europene, social democrația este lipsită de șansă, fiind în minoritate. După ultimul sondaj (Der Spiegel - febr.), situația în procente este următoarea: Malta - 63, Portugalia - 39, Bulgaria - 33, Suedia - 28, Danemarca -27, România - 27, Austria - 26, ... Ungaria - 21, Italia - 19, Croația - 18, Luxemburg - 18, Cipru - 16, Germania - 15,... Polonia - 7, Irlanda - 6, Olanda - 6.

Orbán afirmă că politicianul olandez este un mercenar al miliardarului american George Soroș: „Timmermans numește lista politicienilor care susțin imigrația... Sertarele de la Bruxelles sunt pline de planuri secrete".

În cadrul Congresului social democraților de la Budapesta, parlamentarul european se întâlnește, printre alții, cu activista Blanka Nagy, școlărița de 19 ani, considerată o „icoană" a rezistenței contra primului ministru ungar, al cărei slogan este „Molima numită FIDESZ". Bineînțeles, replica adversarilor nu întârzie, prin „atacuri vulgare" în presă, relatează „Der Spiegel".

Dar cel mai periculos adversar al lui Orban este politicianul german, parlamentarul european, Manfred Weber (candidatul Partidului Popular - EVP).

(va urma)

Lasă un comentariu