DIN CICLUL „CE (MAI) BĂGĂM ÎN GURĂ?" ȘUNCĂ PRESATĂ CU EXTRACTE DIN CITRICE

Distribuie pe:

Consumul zilnic a 50 grame de șuncă presată crește incidența cancerului colorectal cu 18%! * 9 din 10 tipuri de șuncă presată conțin apă adăugată! Apa este cel de-al doilea ingredient la 60% dintre tipurile de șuncă presată! * 7 din 10 tipuri de șuncă presată conțin între 5 și 12 aditivi alimentari! 6 din 10 tipuri de șuncă presată conțin caragenan! * 6 din 10 tipuri de șuncă presată conțin monoglutamat de sodiu! * 1 din 2 tipuri de șuncă presată conține caragenan și monoglutamat de sodiu! * 2 din 10 tipuri de șuncă presată sunt colorate cu carmin! * Șuncă presată cu carne de pasăre separată mecanic, piele de pui și apă! * Șuncă Praga cu aromă de fum și extracte din citrice * Șuncă presată din pulpă de porc cu fibre vegetale din pătlagină! * Șuncă presată cu drojdie* Șuncă Praga cu trei tipuri de conservanți * Șunca presată nu trebuie să facă parte din alimentația copiilor! * Cantitatea mare de grăsimi saturate din șunca presată crește riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral, fiind un factor de risc pentru boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson, cancerele de colon și sân, determină rezistența la insulină, favorizând apariția diabetului de tip 2.

În cadrul Campaniei Naționale de Informare și Educare „Să învățăm să înțelegem eticheta!", Asociația Pro Consumatori din România - APC România, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat 50 de tipuri de șuncă presată comercializată în marile structuri comerciale și în magazinele unor producători de produse din carne. Studiul a fost efectuat de o echipă de experți ai APC, coordonați de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Fiind un produs solicitant pentru organism, șunca presată a ajuns, în etapa consumismului, un articol suspectat de efecte negative asupra sănătății consumatorilor, fiind adăugată pe o listă tot mai lungă a alimentelor periculoase. Cum ideea era aceea de a folosi parțial înlocuitori ai cărnii de porc - materia primă esențială pentru șunca presată - repede s-a ajuns la abuzuri și la rețete frauduloase și periculoase. Tradiția a impus ideea că șunca presată se face din pulpă de porc și unele ingrediente tipice: sare, piper, boia, usturoi, cimbru și altele asemenea. Piața actuală arată că se folosesc nu doar pulpe de porc, ci carne și din alte regiuni anatomice, dar și carnea altor specii, inclusiv specii acvatice.

Ingredientele din compoziția sortimentelor de șuncă presată analizate sunt, printre altele: carne de pasăre separată mecanic de pasăre, carne de porc, pulpă de porc, carne pasăre, piept de pui, piept de curcan, emulsie de șorici, slănină, piele de pui, proteină de porc, proteină din soia, proteină lactică, proteină animală de origine bovină, amidon din cartofi, amidon din porumb, sare, aromă de fum, drojdie, proteină de vită, fibre vegetale din pătlagină, fibre de mazăre, zaharuri, enzime, ulei vegetal de rapiță, extracte de condimente, extract de drojdie, drojdie, aromă de carne, arome, arome de condimente, caragenan, monoglutamat de sodiu, nitrit de sodiu, fosfați, difosfați, trifosfați etc.

Iată și concluziile specialiștilor:

Prof. univ. dr. Ion Schileru - ASE București: „O mare parte a șuncii presate comercializate confirmă temerile presupuse: calitatea cărnii de la alte specii diferă major de cea a calității pulpei de porc; șunca preparată din carne congelată (adusă de la mari depărtări) nu mai are nimic din calitatea pulpei de porc proaspete; sărarea prin injectare (cel mai adesea supra-sărare) nu are nimic de-a face cu sărarea limitată și de durată aplicată tradițional, mai ales că polifosfații adăugați în saramura de injectare au menirea să rețină lichidul în țesut, până la situația aberantă în care produsul obținut este mai greu decât carnea folosită pentru preparare; zahărul inclus în rețetele realizate de mulți producători, chiar contribuie serios la sporirea efectivelor de diabetici; tratarea termică în forme „moderne", profitabile pentru producător, altele decât fierberea lentă și de durată, conduce la rezultate mult inferioare privind calitatea produsului finit. Din nefericire, consumatorii contemporani nu pot face diferența între produsele tradiționale și cele cumpărate „la ofertă" (…). Se înțelege că diferența o constituie ingredientele ieftine și foarte mulți aditivi care trebuie să suplinească prin efectele lor proprietățile cărnii, dar să asigure și prelungirea perioadei de păstrare, menținerea aspectului comercial și alte considerente care nu aduc nimic bun sănătății. Adică o situație care ar impune obligarea producătorilor să denumească produsul preparat cu carne tip șuncă presată".

Nutriționist Dumitru Bălan: „Personal, sunt foarte îngrijorat de faptul că sandwich-urile copiilor români conțin multă șuncă presată, considerând că acest „aliment" nu aduce multe plusuri într-o dietă echilibrată și bogată în nutrienți de calitate. Dacă ai făcut-o, atunci îți aduc aminte că șunca de porc sau șunca de pui intră în categoria mezelurilor procesate, iar Organizația Mondială a Sănătății a inclus această categorie de produse alimentare în zona alimentelor cu risc, consumul acestora fiind asociat în mod direct cu cancerul. Potrivit Asociației Internaționale de Cercetare a Cancerului, consumul zilnic a 50 grame de mezeluri procesate crește incidența cancerului colorectal cu aprox. 18%. Este un procent destul de mare, ținând cont că românii sunt mari consumatori de șuncă procesată, acest mezel regăsindu-se aproape zilnic în dieta lor. (…) Unul dintre ingredientele periculoase care se întâlnesc în șunca de porc sau în cea de pui este și monoglutamatul de sodiu (E621), un potențiator de gust care se adaugă în mod obișnuit în mâncarea chinezească, mezeluri, supele instant, salate sau în alte alimente procesate. Numeroase studii de specialitate asociază în mod direct consumul monoglutamatului de sodiu de declanșarea numeroaselor probleme de sănătate precum: astmul, depresia, tulburările de vorbire, anxietatea, boala Parkinson, obezitatea, pierderea vederii, migrenele, oboseala, slăbiciunea, problemele respiratorii, tahicardia etc. (…) De aceea, recomand prudență maximă în momentul în care alegem să consumăm șuncă sau alte mezeluri procesate, tocmai pentru a evita supradozarea monoglutamatului de sodiu în organismul nostru (…). Deja avem câteva milioane de români suferinzi de afecțiuni cronice și nu mai este mult timp până când ai putea îngroșa rândurile pacienților bolnavi".

Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC: „În urmă cu 40 de ani, șunca presată se fabrica numai din pulpă de porc provenită de la porci din rasele de carne cu masă vie cuprinsă între 90 și 120 kg. Având în vedere materia primă folosită la acea vreme, conținutul în substanțe proteice nu era mai mic de 18%, în timp ce la sortimentele de șuncă presată comercializate în prezent conținutul de proteine variază între 11 grame și 17,41 grame, cu mici excepții! Termenul de valabilitate la șunca presată obținută în urmă cu 40 de ani era de 4 zile, în prezent termenul de valabilitate la tipurile de șuncă presată trece de 15 zile. (…) În prezent, cele mai multe tipuri de șuncă presată, conțin carne separată mecanic, apă, proteină animală, proteină din soia, extracte vegetale, fibre vegetale, amidon și chimicale din belșug. În prezent, din păcate, șunca presată comercializată în hipermarketuri și în magazinele producătorilor de produse din carne, cu mici excepții, nu mai are nimic din consistența, savoarea, gustul și elementele nutritive ale acestui tip de produs, așa cum era fabricat în urmă cu câteva decenii. (….). Recomand evitarea acelor sortimente de șuncă presată care au în compoziție aditivi alimentari, precum monoglutamatul de sodiu, caragenanul și carminul. Totodată, verificați termenul de valabilitate și condițiile de păstrare din spațiul de comercializare. Din cauza conținutului ridicat de sare și a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, șunca presată nu trebuie să facă parte din alimentația copiilor, femeilor însărcinate și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare".

În pofida acestor neajunsuri, spun autorii studiului, există certe „elemente de liniștire: mulți consumatori și tot mai mulți producători rămân fideli ori revin la rețetele tradiționale ale șuncii presate din pulpă de porc și nu se abat de la reguli bine îndătinate, unele cunoscute și incluse în materialele lor promoționale, altele cu totul secrete și transmise numai între membrii familiei. Dintre regulile cunoscute, se remarcă îndeosebi cele privind materia primă (carne de la anumite rase de porci, chiar numai porci negri sau numai porci albi, hrăniți cu ghindă, cu zer etc. și crescuți în anumite zone) și cele privind prepararea șuncii (anumite moduri de folosire a ingredientelor, timp lung de maturare, uscare etc.) (sursa - http://www.apc-romania.ro/)

Lasă un comentariu