POLUAREA AERULUI OMOARĂ MAI MULȚI OAMENI DECÂT FUMATUL!

Distribuie pe:

Un studiu al cercetătorilor germani de la Centrul Medical Universitar din Mainz, citat de adevarul.ro, dezvăluie că numărul oamenilor care mor din cauza aerului poluat îl întrece pe al celor care decedează din cauza fumatului.

„Estimăm că, la nivel mondial, în fiecare an, mor până la 8,8 milioane de persoane din cauza aerului murdar. Numai în Europa, din această cauză, sunt înregistrate anual peste 790.000 de decese suplimentare, un număr dublu comparativ cu estimările precedente, care nu au luat în considerare corespunzător ratele suplimentare de boli cardiovasculare.

Aceasta înseamnă că poluarea aerului provoacă mai multe decese pe an decât fumul de țigară, pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) îl face responsabil pentru alte 7,2 milioane de morți, numai în anul în 2015, însă dacă fumatul este evitabil poluarea aerului nu este.

Particulele fine de funingine și oxizii de azot (NOx), pompați de eșapamentele mașinilor, fabrici și centrale electrice pot forma un cocktail dăunător care crește în mod semnificativ ratele de infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale și atacuri severe de astm. De aceea, autoritățile în domeniu încearcă să elimine mașinile diesel în orașele mari, considerate generatorii majori de particule PM2.5 microscopice.

Particulele PM2.5 (particule fine în suspensie) sunt emise de vehicule prin țevile de eșapament, de sobele în care se ard cărbuni, lemne și alți combustibili vegetali, de diferite instalații industriale, dar provin și din surse naturale (erupții vulcanice, incendii naturale etc.). Aceste particule pot conține metale grele sau alte substanțe chimice care se depun pe plămâni și intră în fluxul sanguin.

În studiu, am folosit simulări computerizate ale interacțiunii chimicalelor naturale cu cele produse de oameni, combinate cu informații noi despre densitatea populației, factorii de risc pentru boli și cauzele deceselor.

Creșterea numărului de morți premature, în Europa, cauzate de poluarea aerului, este explicată prin combinarea calității scăzute a aerului și densitatea populației, care conduce la expuneri care sunt printre cele mai ridicate din lume.

Numai în Marea Britanie, poluarea aerului a provocat 64.000 de decese în 2015, incluzând 17.000 de cazuri fatale de boli de inimă și arteriale. Mai mult de 29.000 de decese legate de aerul poluat au fost generate de cancer, diabet și afecțiuni pulmonare cronice. De asemenea, speranța de viață medie în Marea Britanie a scăzut cu 1,5 ani.

În Germania, în 2015, au fost înregistrate 124.000 de decese din cauza poluării aerului, în timp ce speranța de viață a scăzut cu 2,4 ani. În aceeași perioadă analizată, în Italia au decedat 81.000 de oameni din aceeași cauză.

Situația cea mai dramatică se înregistrează în Europa de Est, în Bulgaria, Croația, România și Ucraina, rata de mortalitate din cauza poluării aerului fiind de 200 la 100.000 de locuitori, pe an. Spre comparație, la nivelul întregii Europe, rata anuală este de 133 la 100.000 de oameni, iar media la nivelul Uniunii Europene este de 129 la 100.000.

Potrivit unui raport din octombrie 2018 al Agenției Europene de Mediu, poluarea cu particule PM2.5 a cauzat, în 2015, 25.000 de morți premature în România.

Facem apel către Uniunea Europeană să adopte limite mai stricte pentru PM2.5 față de cele cerute de OMS, deoarece nivelurile actuale de poluare a aerului în Europa sunt duble față de nivelul de siguranță stabilit în prezent", atrag atenția oamenii de știință germani.

Lasă un comentariu