LA GALERIILE UAP DIN TÂRGU-MUREȘ, O SPLENDIDĂ EXPOZIȚIE A PICTORULUI PETRE CĂPRIȚĂ: „INTROSPECȚII"

Distribuie pe:

- De ce neapărat Introspecții, într-un timp în care devoalarea stărilor personale pare un demers riscant?

- Introspecția este, după cum știți, analizarea propriei vieți psihice, observarea și interpretarea stărilor și dispoziților mentale și emoționale, observarea propriei conștiințe.

Alegerea temei pentru această a 6-a expoziție personală reflectă, deci, tocmai preocuparea pentru exprimarea unor stări și emoții lăuntrice aflate în strânsă legătură cu universul interior, cu anumite experiențe reale sau ludice.

Stilizate sau abstractizate, formele și elementele reprezentate își găsesc repere în lumea reală și dobândesc conotații simbolice.

Poarta, Zidul, Clepsidra, Cercul, Materia, sunt câteva din elementele repetitive prin care compozițiile dobândesc structură și sens.

- Simbolurile dumneavoastră sunt extrem de.... colorate!

- În lipsa reprezentării figurative cvasitotale, culoarea joacă un rol important prin vibrație, contrast și textură, fiind suprapusă în straturi consistente de materie. Această modalitate face trimitere la experiențe, amintiri și emoții ce se suprapun de-a lungul timpului până în momentul uitării depline, trecutul personal scoțând însă la suprafață uneori, paradoxal, amintiri fără importanță sau păstrând adeseori clipe vii pentru totdeauna.

- Întoarcerea în amintire are un parfum proustian...

- Recuperarea trecutului devine o provocare și uneori o necesitate. În anumite compoziții apare uneori portretul cu rol de simbol - exprimând fragilitate, teamă, mister, dar și speranță. Suntem propriii spectatori ai destinului nostru, dar suntem chemați deopotrivă în a-l împlini.

- Folosiți mai multe tehnici aici; cifrele sunt ani sau alte chei?

- Cifrele sunt prezente uneori, îmbogățind semnificațiile compozițiilor, de asemenea și colajul. Cifra 0 poate semnifica un moment important din trecut, la care ne întoarcem sau, dimpotrivă, un moment de la care pornim pe un nou drum, către o nouă experiență. Cifra 2 reprezintă dualitatea sau simbioza dintre spirit și materie. Simbolismul cifrei 5 semnifică elementele primordiale (apa, focul, pământul, aerul și elementul divin, eterul) sau manifestarea omului aflat la limita superioară a evoluției sale spirituale.

Tempus Edax Rerum (Timpul care mistuie totul - Ovidiu, „Metamorphoseon libri") este un laitmotiv prin care transformarea propriei persoane, conștiințe sau sensibilități și a lumii întregi, în general, se produce în mod constant și ireversibil.

Felul în care reacționăm la aceste schimbări și transformări personale (sau de ordin general) poate fi revelat prin introspecție: observându-ne propriile stări mentale și emoționale, ne analizăm acțiunile și deciziile luate.

- Care ar fi mesajul general?

- Scopul final este descoperirea mijloacelor și modalităților prin care ne putem găsi împlinirea și de a ne ridica conștiința deasupra timpului și a lumii materiale, de a simți atingerea eternului... Călătoria este plină de obstacole, momente intense, agonie și extaz, frumusețe, mister și revelație... Acestea se împletesc pe spațiul pânzelor în ritmuri sonore, energice sau, deopotrivă, introspective...

Lasă un comentariu