RĂSPUNSURI ALE MINISTRULUI UNGAR DE EXTERNE LA ÎNTREBĂRILE ZIARIȘTILOR LA CONFERINȚA DE PRESĂ DIN 14 MARTIE 2019 - EMIGRAȚIE, RELAȚII BILATERALE ROMÂNO-MAGHIARE

Distribuie pe:

PÉTER SZUJJÁRTÓ: “Mulțumesc pentru interesul dumneavoastră. În ceea ce privește emigrația, pot să vă spun următoarele: în opinia noastră, asta este principala problemă a alegerilor europene. Linia de front se află între partidele care sunt pro emigrație și contra emigrație. Noi, din partea noastră, vom încerca și vom face totul ca în Parlamentul European și, ulterior, în Comisia Europeană să avem o majoritate împotriva emigrației. Cu cât ne dorim mai mult acest lucru, cu atât vom avea șanse mai mari. Considerăm că este o greșeală enormă faptul că Comisia Europeană, prin politica sa, a contribuit ca sute de mii de emigranți să intre legal în UE și asta fără să ajute la dezvoltarea economică a continentului. Asta a generat o criză gravă. Noi, maghiarii, nu vom renunța niciodată la dreptul de a decide noi înșine cine să vină în Ungaria și să decidem noi înșine cu cine vrem să trăim împreună. În ceea ce privește starea generală a maghiarilor de aici, cred că avem o sursă mai credibilă, și din acest punct de vedere cred că domnul președinte (Kelemen Hunor) este cel mai veritabil personaj necesar. Și, totodată, aș dori să vă spun că noi suntem mândri de maghiarii de aici. Noi privim comunitatea maghiară de aici ca o resursă. În ceea ce privește relațiile bilaterale româno-maghiare, deoarece avem o puternică comunitate maghiară aici, nu este interesul doar al lor și al Ungariei, ci este și interesul României, pentru că o comunitate puternică maghiară poate duce și la întărirea României. De aceea consider că reînființarea liceului maghiar va fi o experiență în baza căreia vom reuși să ne înțelegem mai bine, reciproc”.

ÎNTÂLNIRI LA VÂRF

“La întrebarea referitoare la acea întâlnire de vârf: are interes această întâlnire de vârf bilaterală, dacă această întâlnire poate sau nu să ducă la rezolvarea unor probleme? Nu pot veni la această întâlnire doar să ne întâlnim, ca să fim împreună, sau (care duc) la rezultate foarte limitate. Eu cred că atât Guvernul României, cât și Guvernul Ungariei au timp. Consider că nu ne întâlnim doar ca să facem separații. Într-un caz mai serios, cum ar fi învățământul superior de aici, sau dacă ar fi vorba despre achiziții de gaze naturale, sau linia ferată rapidă, atunci, în legătură cu astea, merită deja să ne gândim că pentru a le rezolva trebuie să facem o întâlnire la vârf și noi nu avem nicio reținere, deci, ne întâlnim cu plăcere cu ministrul și conducătorul politic din România. Noi nu ne opunem, doar considerăm că are un sens dacă are și un rezultat serios”.

DIALOG DESPRE FIDESZ ȘI PNL

“În ceea ce privește dialogul despre FIDESZ și PNL, așa ceva eu nu știu. După câte am înțeles, au fost câteva dueluri (verbale) destul de serioase despre FIDESZ și despre maghiarimea de aici, am luat la cunoștință. Nu pot să spun mai multe despre întâlnirea domnului prim-ministru și István Péter decât ceea ce a spus și presa, dar pot să spun că FIDESZ este cel mai de succes partid al PPE-ului. Am adus cele mai bune rezultate electorale, deci, am avut cele mai bune rezultate la ultimele alegeri și am dori să rămânem la fel. Noi dorim să rămânem membri ai PPE și să fim cei mai de succes membri ai PPE-ului, vrem ca PPE-ul să obțină rezultate și mai bune la alegerile noi”.

PROBLEMA UMFST TÂRGU-MUREȘ

“În ceea ce privește UMFST, noi vrem un acord. Nu dorim să facem niciun pas care ar duce la tensiuni, care ar reduce șansele unui rezultat bazat pe înțelegere și pe acord. Așa cum am căzut la un acord în cazul liceului (romano-catolic), la fel, prin dialog și prin discuții, am dori să obținem rezultate și în ceea ce privește UMFST. Am discutat cu conducătorii maghiari ai UMFST, poate că la sfârșitul lunii se va realiza o întâlnire cu domnul rector. Urmat de aceasta, iarăși ne vom aduna și vom vedea dacă s-a obținut ceva rezultat. Luni vom discuta cu dl. Meleșcanu acest aspect”.

CALE FERATĂ RAPIDĂ

“În ceea ce privește calea ferată rapidă, eu cred că acesta este un dezavantaj competitiv al Europei Centrale. Uitați-vă, cât timp face trenul de la București la Budapesta! E un non-sens. Dacă privim harta de linii ferate rapide ale Europei, atunci o să vedeți că din acest punct de vedere Europa Centrală are un dezavantaj competitiv. Deși noi suntem motorul creșterii economice a Europei, România este unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai Ungariei. Relațiile dintre oameni sunt foarte strânse, deci, este foarte motivat ca să avem această linie ferată. Planul inițial a fost Budapesta - Cluj-Napoca. Am discutat cu domnul președinte Dragnea despre acest lucru și mi-a spus că ar dori construirea căii ferate rapide Budapesta - Cluj-Napoca - București. Eu am răspuns că este o solicitare legitimă și, de ce nu, este cu atât mai bine. În societatea noastră, acasă, am alocat un miliard de forinți, aproximativ 3 milioane de euro, pentru a realiza studiul de fezabilitate și vom face achiziția publică. Eu cred că studiul de fezabilitate va dura cam un an și jumătate realizarea acestuia. O veste bună este că și Guvernul României a decis să înceapă discuțiile și dezbaterile pe acest subiect. Deci, vrem o dezbatere și un dialog continuu, să vedem linia de graniță și toți parametrii tehnici. Eu consider că și asta poate fi o chestiune de succes”.

GAZE NATURALE

“A fost o întrebare legată de achiziția de gaze naturale. În primul rând, aș dori să stabilesc următorul lucru: faptul că în România ce fel de legi sunt aprobate, care în anumite cazuri reglementează funcționarea domeniului energiei, asta nu este treaba noastră. Dumneavoastră sunteți un stat suveran și în suveranitatea dumneavoastră stabiliți reglementările. Noi înțelegem că problema energiei este o problemă strategică și de siguranță națională. Niciodată n-am dorit și nici nu dorim să comentăm reglementările dumneavoastră interne. La fel, interesul nostru ar fi ca consorțiul american să ia această decizie de investiție, iar pentru Ungaria, să deschidem această posibilitate, de a achiziționa gaze natural din România. Noi asta ne-am dori. Dar eu pot folosi doar verbul “am dori”, deoarece nu suntem nici legislativi aici, nici nu putem adopta legi în locul Parlamentului României și nu putem să facem investiții în locul OMV-ului. Un singur lucru îl putem face, să încheiem contractele pe care le-am făcut. În realizarea capacității maghiare, în cadrul comunității maghiare, deja locurile au fost ocupate de firme maghiare. Firmele maghiare au încheiat contractele cu EXHOM-ul și cu OMV-ul, pe partea maghiară infrastructura este gata, conducta este gata, noi am făcut totul. De aici încolo, pot să spun că, din păcate, nu depinde de noi, ci de ceilalți trei aliați: americani, austrieci și de România, ca să putem cumpăra gaz de aici”.

 

Lasă un comentariu