NE-AM INTERESAT PENTRU DUMNEAVOASTRĂ - PÂNĂ LA 100.000 DE EURO FINANȚARE PENTRU PROMOVAREA PRODUSELOR TRADIȚIONALE ROMÂNEȘTI

Distribuie pe:

La solicitarea Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale (FNPPT), în cursul săptămânii trecute, la sediul MADR, s-a întrunit un grup de lucru care a avut ca subiect modalitățile de finanțare pentru îmbunătățirea competitivității prin intermediul schemelor de calitate, al creșterii valorii adăugate a produselor agricole și promovarea acestora pe piețele locale, în cadrul circuitelor scurte de aprovizionare. La eveniment au participat Secretarul de stat Gabriela Teodora Gheniu, reprezentanți din partea Autorității de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (AM PNDR), ai Direcției Generale Politici în Industrie Alimentară și Comerț (DGPIAC), precum și ai Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale din România, operatori economici, specialiști din cadrul Direcțiilor Agricole Județene. Acțiunea face parte dintr-o serie de întâlniri premergătoare, care au ca scop elaborarea unui program național destinat creșterii consumului de produse agroalimentare românești, prin care se dorește conștientizarea consumatorilor asupra beneficiilor care pot fi generate de opțiunile lor de consum pentru produse locale.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) este implicat permanent în promovarea produselor agroalimentare românești. În acest context, se află în dialog permanent cu reprezentanții formelor asociative din sectorul agroalimentar.

Reprezentanții AM PNDR au prezentat oportunitățile de finanțare și măsurile ce pot fi accesate în vederea promovării produselor tradiționale românești, respectiv submăsurile 16.4 și 16.4a - Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare.

Promovarea cooperării între actorii locali

Obiectivul acestor submăsuri este de a promova cooperarea între actorii locali, în scopul comercializării produselor agroalimentare prin intermediul lanțurilor scurte. Submăsurile au la bază sprijinirea parteneriatelor constituite din minimum un fermier sau un grup de producători / o cooperativă care activează în sectorul agricol și minimum un partener din categorii precum: microîntreprinderi și întreprinderi mici, organizații neguvernamentale, consilii locale, unități școlare, sanitare, de agrement și de alimentație publică, fermieri (persoane fizice sau entități organizate juridic).

În funcție de obiectivele proiectului, în cadrul parteneriatului pot fi incluse și alte entități relevante, cum ar fi institute și stațiuni de cercetare. Liderul de proiect trebuie să fie o entitate legal constituită (de exemplu PFA, II, IF).

Cheltuieli eligibile

În cadrul grupului de lucru au fost prezentate și cheltuielile eligibile, respectiv studii/planuri, costuri de funcționare a cooperării, costuri directe ale proiectelor specifice corelate cu planul proiectului, dar și costuri de promovare.

Valoarea maximă de care poate beneficia un aplicat al sprijinului este de 100.000 de euro.

La întâlnire, reprezentații AM PNDR și DG PIAC au prezentat această măsură ca fiind un instrument benefic pentru micii fermieri în vederea accesului pe piață și crearea lanțului scurt alimentar, venind astfel în sprijinul inițiativei propuse de Federația Națională a Producătorilor de Produse Tradiționale.

Lansate patru sesiuni de depunere proiecte

Prin submăsura 16.4 “Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare” au fost lansate patru sesiuni de depunere proiecte, cu o alocare de 15,6 mil. euro.

Numărul de proiecte depuse este de 124, din care selectate au fost 60, în valoare de 5,7 mil. euro, iar cele contractate sunt 49 proiecte, în valoare de 4,6 mil. euro.

În ceea ce privește sM 16.4a “Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare”, au fost lansate 3 sesiuni de depunere proiecte cu o alocare de 14,2 mil. euro. Numărul de proiecte depuse este de 36, din care selectate au fost 22 proiecte, în valoare de 2,1 mil. euro, iar contractate sunt 19 proiecte, în valoare de 1,8 mil. euro.

În prezent, este deschisă o sesiune până în 30 aprilie, în valoare de aproximativ 11 mil. euro, atât pentru sM 16.4, cât și pentru sM 16.4a, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

 

Lasă un comentariu