SUCUL DE FRUCTE, NERECOMANDAT COPIILOR SUB UN AN

Distribuie pe:

Specialiștii de la Academia Americană de Pediatrie, citați de descopera.ro, susțin că sucurile naturale din fructe nu sunt într-atât de bune pentru copii precum consideră mulți părinți și recomandă evitarea consumului acestora de către micuții cu vârsta de până la un an.

Argumentul principal al pediatrilor constă în faptul că sucul nu oferă beneficii nutriționale la începutul vieții și poate ușor înlocui alte alimente sau băuturi cu adevărat importante în această perioadă pentru bebeluș, cum ar fi laptele matern, grăsimile și mineralele.

„Sucul de fructe conține doar apă și carbohidrați, inclusiv fructoză, sucroză, glucoză și sorbitol. Conținutul de carbohidrați este între 11% și 16%, în timp ce laptele matern conține 9% carbohidrați.

Unele sucuri conțin vitamine, dar în cantități destul de mici. Ele nu conțin minerale importante (magneziu și calciu). De asemenea, sucurile de fructe nu conțin fibre, care sunt importante pentru tranzitul intestinal.

Deci, sucul de fructe nu este un aliment valoros în dieta copilului. Este sărac în nutrienți și bogat în zahăr. În schimb, hidratarea poate fi asigurată prin lapte sau apă, în timp ce necesarul de vitamine poate fi asigurat prin consumul de legume și fructe întregi.

Zahărul din sucuri nu poate fi absorbit în totalitate de intestinul unui copil mic, iar excesul rămâne în colon, unde fermentează și poate produce balonare, flatulență, diaree și crampe abdominale. Sucurile de fructe sunt cu desăvârșire interzise la copiii sub 6 luni, care trebuie hrăniți exclusiv cu lapte de sân sau formulă de lapte. Înainte de șase luni, sucul poate chiar să ducă la malnutriție. Este optim să evitați complet sucurile din fructe înaintea vârstei de un an.

Atunci când decidem să dăm copilului suc, indiferent de vârstă lui, trebuie să îl primească în cană, și nu în biberon, deoarece riscul de carii este foarte mare. După vârsta de un an, sucul de fructe poate fi oferit ca o gustare, ocazional. Copilul nu trebuie să îl bea pe parcursul unei zile întregi din cauza riscului de carii. De asemenea, este interzis să îi oferi copilului suc pentru a-l calma atunci când plânge.

Fructele rămân pentru cei mici un aliment valoros, însă trebuie administrat sub formă de piure, nu de suc.

În comparație cu sucul în sine, fructele proaspete au foarte multe fibre și există mai puține riscuri să provoace carii dentare. Întregul fruct conține mai puțin zahăr pur. Dacă presupuneți că sucul din fructe este egal cu fructul, atunci dați greș", afirmă pediatrii americani. 

Lasă un comentariu