EUROPA VREA BĂTRÂNI SĂNĂTOȘI ȘI VIOI!

Distribuie pe:

Experții naționali în politici publice solicită acțiuni ferme pentru a promova îmbătrânirea sănătoasă și pentru a investi într-un viitor în care toți oamenii în vârstă să aibă libertatea de a duce o viață activă și sănătoasă, care să le permită să continue activitățile preferate. Apelul a

fost făcut recent, în cadrul unei întâlniri desfășurate la Moscova, la care au participat reprezentanți din peste 30 de țări din regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), având ca scop evaluarea politicilor și strategiilor din zonă.

O lume pentru toate vârstele

OMS susține țările membre în eforturile lor de a crea o lume a tuturor vârstelor. În următorii 10 ani, îmbătrânirea sănătoasă va constitui una dintre priorități pe agenda sănătății globale, urmând a fi lansat, în acest sens, proiectul Deceniul îmbătrânirii sănătoase 2020-2030.

Populația Europei îmbătrânește rapid. Se estimează că, până în 2050, 27% din populația regiunii europene a OMS va avea vârsta de 65 de ani și mai mult. Europa se confruntă cu probleme de sănătate care afectează persoanele în vârstă: multiple afecțiuni cronice, tulburări mintale și cognitive, traumatisme și violență. Pentru a face față acestor provocări, majoritatea țărilor din Europa au inclus problema îmbătrânirii sănătoase în politicile și strategiile naționale, însă - au relevat participanții la reuniune - se impune o abordare integrată a sistemelor de sănătate și a serviciilor de asistență, concentrarea acestora strict pe problemele și nevoile persoanelor în vârstă.

În privința serviciilor de îngrijire integrată, a fost dată ca exemplu Macedonia de Nord: pornind de la realitatea că îmbătrânirea în bune condiții de sănătate nu poate fi realizată fără implicarea și colaborarea tuturor sectoarelor, mai ales ale celor din domeniul sănătății și al bunăstării, guvernul acestei țări a derulat un program pilot de servicii integrate de îngrijire, în orașele Koèani și Resen, program în care au fost implicate autoritățile publice centrale și locale, centrele de sănătate și agențiile ONU. Programul pilot se bazează pe extinderea și suplimentarea serviciilor deja existente. Îngrijirea integrată oferită în Macedonia de Nord încurajează promovarea sănătății prin abordarea factorilor de risc ai bolilor non-comunicabile (fumatul, malnutriția, abuzul de alcool); screening pentru hipertensiune, diabet, depresie, violența domestică și de gen și alte riscuri sociale. Echipele speciale mobile sprijină activitatea medicilor de medicină generală, desfășoară activități de informare și lucrează în comunități, vizitează persoanele în vârstă, păstrează legătura cu medicii de familie, urmăresc dacă vârstnicii urmează tratamentele prescrise și dacă se prezintă la consultul medical.

Orașe „prietenoase" cu vârstnicii

Rețelele organizate la nivelul orașelor și comunităților fac parte integrantă din promovarea unei acoperiri universale a sănătății (universal health coverage) și a îmbătrânirii sănătoase. Asociația Rusă a Orașelor, Districtelor și Satelor Sănătoase, membră a Rețelei Europene a Orașelor Sănătoase a OMS, este o entitate în plină dezvoltare, promovând inclusiv îmbătrânirea sănătoasă. În cadrul întâlnirii de la Moscova, au fost evidențiate practici de succes din orașele ruse, ai căror locuitori se bucură de îmbătrânire activă prin învățare pe tot parcursul vieții, călătorii, voluntariat, oportunități de muncă și activitate fizică.

Rețeaua Orașelor Sănătoase din Europa cuprinde aproape 100 de orașe din peste 30 de țări europene, scopul fiind acela de a plasa sănătatea pe agenda politică, economică și socială a administrațiilor locale. Din Rețea face parte București (începând din 2014), următorul pe listă fiind municipiul Oradea. (sursa - http://www.euro.who.int/healthy-ageing/news/)

Lasă un comentariu