NICI AGRICULTORII NU SUNT SCUTIȚI DE SUROGATE!

Distribuie pe:

Miroase a primăvară, a pământ reavăn, întors cu fața spre soare. În sectorul vegetal, calitatea semințelor, a materialului săditor, reprezintă prima verigă în lanțul tehnologic, pentru succesul unei culturi. Contrafacerea semințelor, în general, a imputurilor folosite în agricultură, a devenit o problemă periculoasă, cu efecte negative pentru fermieri, dar și pentru mediul înconjurător. Efectele negative ale semințelor și pesticidelor contrafăcute includ: probleme economice, prin pierderea potențială a recoltei; descurajarea fermierilor cinstiți să investească în produse originale; împiedicarea investițiilor cu valoare adăugată, efecte negative asupra mediului înconjurător prin reziduuri toxice de pesticide. În plus, mai intervine și riscul ca, prin deprecierea producției agricole în țară, economia să apeleze la importuri masive de produse agroalimentare. Dincolo de aceste aspecte, contrafacerea de semințe reprezintă o concurență neloială, din cauza prețului mult mai mic de pe piața liberă. De reținut și faptul că, din anul 2017, Alianța Industriei Semințelor din România colaborează cu detectivi particulari care întreprind o analiză competentă și obiectivă a pieței de semințe, expusă la comerțul fraudulos, o piață în care se vehiculează bani mulți. Sămânța necertificată, provenită din hambar sau pătul și amestecuri de semințe, este oferită fermierilor în ambalaje aproape identice cu cele originale. Se mai folosesc autocolante cu denumiri și grafică identică cu cea a mărfurilor falsificate, iar marfa se vinde fără documente justificative. Cei mai vulnerabili sunt gospodarii care practică o agricultură de subzistență, pe suprafețe mici, sau în grădina de lângă casă, fiindcă fermierii cu exploatații mari își fac aprovizionarea de la societăți comerciale de profil, care eliberează certificate de calitate.

În această perioadă, în piețele din Târgu-Mureș și în cele ale orașelor din județ, veți întâlni comercianți care vă oferă semințe microambalate sau în vrac, fără să dețină autorizație de comercializare a semințelor și certificat de calitate eliberat de Laboratorul județean pentru controlul calității semințelor. Veți găsi o sumedenie de comercianți cu puieți de pomi fructiferi. Atenție mare când achiziționați asemenea marfă, fiindcă vi se oferă soiul sau specia pomicolă pe care o solicitați, fără ca puietul respectiv să fie etichetat. Un cunoscut a cumpărat puieți de prun din piață. A așteptat omul câțiva ani să-i rodească și, după trei ani, a constatat că prunii erau de fapt corcoduși.

La un moment dat, comercianți ambulanți umblau prin satele mureșene, cu oferte de pesticide, în realitate erau deșeuri de la o fabrică din Turda.

Recomandabil este să vă procurați semințele și pesticidele de la magazine de specialitate, cu ambalaje pe care să fie înscris termenul de valabilitate, producătorul, specia și soiul. Solicitați să vi se înmâneze și un certificat de calitate pentru cantitățile mai mari achiziționate. De regulă, pe ambalaje sunt înscrise și instrucțiuni de semănat. De reținut și următorul aspect. La primării există un specialist agricol, inginer sau tehnician, iar la fiecare magazin de specialitate, un angajat cu studii de specialitate. Nu ezitați să le ascultați sfaturile. În plus, dr. ing. Marian Pogăceanu - director la Unitatea Fitosanitară Mureș, oferă consultații la Radio Târgu-Mureș sau la sediul unității. Ziarul târgumureșenilor “Cuvântul liber”, cel mai citit ziar din județ, publică periodic, Buletine de avertizare fitosanitară, elaborate de Unitatea Fitosanitară și articole de specialitate, informații utile atât pentru fermierul cu exploatații mari, cât și pentru cei care practică horticultura în grădina de lângă casă.

Din păcate, de “moda surogatelor” nu sunt scutiți nici agricultorii!

 

 

Lasă un comentariu