CORESPONDENȚĂ DIN GERMANIA ADVERSARII LUI VIKTOR ORBAN: MANFRED WEBER (II)

Distribuie pe:

Viena, 11 martie. Declarația ministrului de Justiție ungar László Trocsanyi, referitoare la Comisia Europeană, pe care o compară cu un „birou politic", a provocat critici vehemente, relatează publicația germană Frankfurt Allgemeine Zeitung. Deputatul austriac Othmar Karas, parlamentar european (ÖVP), este de părere că asemenea comparații sunt inacceptabile, ÖVP aparține, ca și FIDESZ-ul, Partidului Popular-EVP: „Un politician care face asemenea declarații nu poate fi ales în funcția de comisar UE".

Politicianul german Manfred Weber, aparținând Partidului Creștin Social (CSU), este candidatul Partidului Popular-EVP pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. CSU este partidul Landului Bavaria care împreună cu CDU (A. Merkel) formează Uniunea Democrat Creștină. Noul ministru prezident Markus Söder (16 mart. 2018), care-l susține pe M. Weber, este un adversar al lui Viktor Orban, spre deosebire de predecesorii lui E. Stoiber și H. Seehofer, prietenii premierului ungar. Fostul ministru prezident Seehofer (actualul ministru de Interne) promova, spre deosebire de cancelarul A. Merkel, o politică de limitare a imigrației, acceptând în principiu măsurile restrictive ale premierului ungar.

Noua șefă CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer (înlocuitoarea Angelei Merkel), se pronunță, ca și

M. Weber, împotriva cursului politic urmat de V. Orban și a acțiunilor antieuropene. În consecință, Weber încearcă să-l convingă pe Orban să renunțe la măsurile restrictive, printre care și noua lege a presei, formulând 3 condiții:

- încetarea campaniei contra președintelui CE, Jean Claude Juncker, care este acuzat de Orban că împreună cu miliardarul G. Soros „ar pregăti în secret inundarea Europei cu emigranți";

- recunoașterea greșelilor și prejudiciilor pricinuite și prezentarea scuzelor de rigoare;

- garantarea în continuare a activității Universității Centrale Europene fondată de Soros în Budapesta.

Placardele „Anti-Juncker" urmează să fie înlocuite în această săptămână cu imagini care să promoveze politica și educația familiei, așa cum a stabilit guvernul ungar inițial.

Este, totuși, posibil ca acestei acțiuni să-i urmeze un alt atac propagandistic similar contra prim-vicepreședintelui C.E., Frans Timmermans, după cum anunțase Orban, în prealabil.

Universitatea CEU pregătește absolvenți cu diplomă americană și maghiară, promovând o politică de cooperare cu Bard College din New York. Aceasta, însă, nu îndeplinește condiția stipulată de guvernul ungar, într-un acord bilateral cu statul

New York, în care ar trebui să existe o instituție de învățământ superior, care desfășoară o activitate didactică similară cu cea din Ungaria.

De aceea, CEU a hotărât să-și transfere cursurile americane la Viena, în timp ce în Ungaria rămâne un program academic de bază. Sub acest aspect, guvernul ungar consideră că totul e în ordine, Universitatea Soros nefiind alungată din Ungaria.

Contra acestei interpretări, rectorul universitar, Michael Ignatieff, afirmă: „Universitatea acreditată în SUA nu poate fi alungată din orașul în care a funcționat 25 de ani, procedeul reprezentând un

atac anticultural și o lovitură dată libertății culturale... Dacă guvernul vrea ca Universitatea să rămână în Budapesta, premierul ungar trebuie să garanteze acceptul de funcționare". Ignatieff consideră că Ungaria nu ține cont de „rapoartele" parteneriatului și că Universitatea Europeană a îndeplinit condițiile impuse de guvernul ungar, care nu dorește să semneze convenția unei colaborări pe mai departe. În același timp, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar declară: „CEU e o cacealma de tip Soros". Poate că această declarație, în tot acest talmeș-balmeș, poate fi corelată cu declarația rectorului CEU: „Este un fapt fără precedent. O instituție americană este alungată dintr-o țară membră NATO. O instituție europeană este alungată dintr-un stat membru UE".

Universitatea Central Europeană a fost fondată de George Soros, fiind o instituție de învățământ superior acreditată în SUA. Oferă programe de masterat și doctorat în științe sociale, drept și management. Ca unitate administrativă, se află în Budapesta. Este formată din două instituții:

- CEU conferă diplome americane, licențele americane fiind mai atractive pentru studenți;

- KEE conferă, de asemenea, diplome ungurești.

În urma noii legi, care vizează învățământul superior, din 7 decembrie 2017, studenții care vor licențe în SUA, pot să le obțină, din toamna anului 2019, numai în Viena. Cei care sunt în cursul anului universitar pot să continue studiile în Budapesta, precum și noii înscriși care vor să obțină certificatele ungurești.

 

Lasă un comentariu