ȚĂRANIADA DE LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

20 martie 1990, în “viziunea” unui așa-zis român și a câtorva contorași unguri care abia așteptau să-i țină isonul

Acum, că se împlinesc 29 de ani de la evenimentele din martie 1990, se cuvine să spun că Târgu-Mureșul nu are răni deschise. Are doar câteva cicatrici. Iar numărul extremiștilor este infim. E bine să ne amintim că, în 1990, săptămâni în șir, românii și maghiarii au protestat pe rând și PAȘNIC.

Priviți imaginea de mai jos, din 20 martie 1990. În dreapta sunt maghiarii, iar în stânga sunt românii (aflați la prima și singura contramanifestație). Ei sunt despărțiți de un fragil cordon de foști milițieni. Dar NU S-AU LUAT LA BĂTAIE, chiar dacă scandau înfierbântați de ore în șir. Și chiar dacă înainte cu o zi, scriitorul maghiar Sütõ András a rămas fără un ochi, în urma asaltului asupra sediului UDMR, efectuat de țărani de pe Valea Gurghiului și foști securiști (aflați în concediu - Securitatea era desființată, iar SRI a fost înființat tocmai ca pretext pentru ce s-a întâmplat la Târgu-Mureș!).

De fapt, toate violențele produse la Târgu-Mureș au fost provocate de țăranii de pe Valea Gurghiului (victima Mihăilă Cofariu era tot de acolo), aduși cu camioane și înarmați cu bâte (gata pregătite de “cineva”). La Târgu-Mureș a avut loc o ȚĂRANIADĂ, varianta Mineriadelor de la București. Sătenii au fost manipulați și li s-a spus că în oraș, copiii lor aflați la școală, sunt bătuți de unguri.

Atmosfera neutră din imaginea de mai jos a fost spulberată de țăranii care au ajuns în Piața Bulgarilor și au tăbărât cu bâtele în protestatarii maghiari. În rest, a fost multă manipulare a presei, absența lui Iliescu și jocurile securiștilor aflați în concediu, ale milițienilor și ale armatei.

RADU BĂLAȘ

Paula Rusu: Corect e să spui că și ungurii și țăranii aduși de pe Valea Gurghiului au fost victimele mașinațiunii pusă la cale de oamenii fostei securități, sub coamada lui Măgureanu, pentru a crea noua securitate, SRI.

Radu Bălaș, Paula Rusu: Bătaia a fost declanșată de săteni. În rest, ai dreptate, firește.

Paula Rusu: Păi, sătenii știau ce știam și eu la Reghin, că ungurii au bătut românii în casele lor, că vor să rupă Ardealul - asta le-au spus când i-au urcat în autobuze cu bâte și țapine, ca să apere România. Au fost manipulați și întărâtați tocmai ca atunci când coboară din mașini să meargă la luptă. Sigur poți da vina pe ei, dar realitatea că oamenii ăia nu aveau autobuze personale, nici camioane private ca să descindă la Tg.-Mureș. Securitatea a organizat totul ca la carte, mizând pe factorul emoțional manipulat la maximum.

Adrian Szelmenczi: Nu știu cât de mare e numărul extremiștilor, și ar fi și greu să știm în condițiile în care nu prea am definit ce înseamnă “extremist”, dar nu aș fi așa de optimist. Știm sigur că există extremiști printre cei cu putere de decizie, care, cu pixul în mână, semnează acțiuni în instanță împotriva plăcuțelor bilingve, de exemplu. Mai știm că ei sunt și prin instanțe și pot, prin autoritatea pe care le-o conferă funcția, să producă efecte în ceea ce privește respectarea drepturilor minorităților naționale. Și, bineînțeles, extremiști există și în mass-media, iar ăștia, prin influența pe care o au, au creat o atmosferă în care orice revendicare politică maghiară este din start catalogată ca fiind extremistă. Toate astea nu apar din neant, ci apar tocmai din faptul că, la nivelul populației românești, există mulți oameni care nu acceptă că unii au altă limbă maternă, că au o altă opinie despre cum trebuie să arate țara asta în așa fel încât să ne încapă pe toți etc.

Szigeti Enikõ: Să nu uităm școlile mixte (gimnaziile și liceele din orașele unde românii sunt în majoritate (Tg.-Mureș, Cluj, Timișoara, Baia Mare, Oradea etc.). În aceste urbe, directorii de școli se opun cu desăvârșire bilingvismului, chiar dacă primesc amenzi de la CNCD. În aceste școli, elevii de etnie română nu învață nimic despre limba și cultura maghiară, nu văd nicio literă scrisă/afișată în limba maghiară, nu participă la programe derulate în ambele limbi. Sunt sigură că după 12 de ani petrecuți în școli mixte unde multiculturalismul și multilingvismul este interzis, este foarte ușor să devii “extremist” fără să știi că de fapt ești extremist. Nu vei înțelege niciodată ce caută maghiarii în orașul tău, nu vei înțelege limba lor. Instituțiile educaționale, școlile mixte sunt focare de răspândire ale naționalismului.

Adrian Szelmenczi: Azi se împlinesc 29 de ani de la amplele acțiuni civice desfășurate de activiștii aduși la Târgu-Mureș de pe Valea Gurghiului de Vatra Românească, ca să lupte cu extremiștii maghiari care voiau învățământ în limba maternă, reprezentare corectă în funcțiile politice și dreptul de a fi tratați ca fiind acasă, în țara lor. În spiritul toleranței interetnice, activiștii Vetrei le-au răspuns cu furci, coase și topoare, precum și cu scandări ca “Noi suntem acasă, voi sunteți în gazdă” și “Afară cu ungurii din țară”.

Bolyai Farkas a fost printre norocoșii care au scăpat de furia maselor, însă poetul Sütõ András a fost mai puțin norocos și a picat testul simplu care implica pronunțarea fără accent a cuvântului “brânză”. Jigniți de un asemenea afront în țara “lor”, activiștii civici l-au lăsat pe acesta fără un ochi, chiar sub ochii soldaților glorioasei armate române care, dacă nu s-au pișat pe ei de frică, au ținut camionul pe loc fix cât să poată fi frăgezit bine.

Nu e foarte clar când sau dacă s-a înscris în această organizație, dar în decembrie 2018, Dacian Cioloș încă mai cataloga Vatra Românească ca fiind o organizație civică și nu s-a dezis de acțiunile ei. Mă gândeam că e bine de știut acest lucru, indiferent ce veți vota la europarlamentare.

Târgu Mureș 1990 este eterna pată pe obrazul României!

Laszlo Balazs: În fiecare an încercăm să reiterăm mărturiile autentice despre una din cele mai mari drame trăite de maghiarii din România în a doua jumătate a secolului XX. În zilele de 19 - 20 martie 1990, asupra orașului Târgu-Mureș s-au abătut tragice evenimente sângeroase, un adevărat pogrom organizat împotriva locuitorilor orașului, un oraș multicultural, în care românii și maghiarii aveau același număr de locuitori. Din păcate, și în prezent dăinuie o profundă enigmă, deoarece nici până astăzi NU s-a dorit elucidarea legală, obiectivă și dreaptă a evenimentelor, fiind frânată - oare de către cine !??

Cei care au profitat de puterea deținută au organizat și declanșat pogromul, cu o veritabilă grijă, viclenie și incontestabil talent pentru genocid, folosindu-se de posibilitățile puterii decurse din situația lor, pentru ca, mai apoi, cu aceeași tenace și multilaterală intrigărie, să încerce a prezenta totul drept vina colectivă a maghiarilor ardeleni. Metoda lor a fost simplă, ancestral primitivă: ucigașii încearcă să joace rolul victimei și nu s-au dat înapoi nici de la răspândirea celor mai absurde calomnii. Cert este că în mentalul colectiv a rămas o pată neagră cu denumirea de “Martie Negru”, cu cinci persoane care și-au pierdut viața, 2 români și 3 maghiari, iar 278 de oameni au fost răniți.

Principalii vinovați ai pogromului organizat la Târgu-Mureș împotriva maghiarilor și românilor sunt până astăzi necunoscuți.

Evenimentele istorice din zilele noastre atestă și ele că adevărul poate fi măsluit ..... Qui prodest!!???..... cine a avut de câștigat din acest pogrom....!?

Memento veșnic pentru Târgu-Mureș.

Sursa: Pagina de Facebook Radu Bălaș

 

Lasă un comentariu