BENEFICIILE RENUNȚĂRII LA ALCOOL

Distribuie pe:

Specialiștii britanici în nutriție de la Universitatea din Londra, citați de descopera.ro, ne sfătuiesc să renunțăm total la alcool măcar pentru 30 de zile, să ne facem analizele înainte și după această perioadă și să constatăm concret beneficiile pentru sănătate.

“Un păhărel de băutură nu este atât de inofensiv pe cât ai crede. Consumat frecvent, ba la o ieșire cu prietenii, ba seara la cină, ba în fotoliu la un meci de fotbal, alcoolul produce o serie de modificări în organismul tău.

În primul rând, este metabolizat cu mare greutate de ficat, obosindu-l și generând toxine. Apoi, îngreunează digestia și predispune la îngrășare. Alcoolul conține calorii (o doză de bere are, spre exemplu, cel puțin 200 de calorii), dar mai mult decât atât, în prezența lui, grăsimile și glucoza nu se mai pot metaboliza normal, depunându-se ca lipide în celulele adipoase, ceea ce înseamnă că o mâncare consumată alături de alcool îngrașă și mai tare.

Alcoolul deshidratează, afectează sănătatea pielii, ba chiar dă dependență. Ce se întâmplă în corpul tău dacă timp de 30 de zile nu te atingi de alcool? Un experiment realizat pe mai mulți volun tari, care au fost monitorizați săptămânal, a scos la iveală lucruri uimitoare.

Săptămâna 1. Crește ușor pofta de mâncare pentru simplul motiv că simți nevoia de a duce ceva la gură și a înghiți ceva bun. Dar mâncarea consumată va fi mai sănătoasă. Alături de bere, ne dorim mai degrabă mici, shaorma și cartofi prăjiți, nu legume la grătar. Somnul este de mai bună calitate. Chiar dacă un pahar de vin te ajută să adormi mai repede, somnul e agitat, cu vise urâte. Fără alcool, poți adormi mai greu, dar mai bine.

Săptămâna 2. Ficatul e primul organ afectat de alcool. Celulele mor și se formează mici cicatrici pe suprafața lui. Din fericire, dacă îi dai șansa, cu un stil de viață corect, ficatul se poate reface în două săptămâni. Cu cât a fost mai puțin afectat, cu atât refacerea este mai rapidă. Digestia se îmbunătățește și ea. Alcoolul crește aciditatea gastrică, iar în lipsa lui, “apele” se calmează. Mental, însă, nu e ușor. Majoritatea participanților la experiment declară că le e tot mai greu să își refuze prietenii la ieșirile în oraș.

Săptămâna 3. Apar semne vizibile, chiar pe piele. Cearcănele și pungile de sub ochi dispar, pielea revine la culoarea normală și are un aspect vizibil îmbunătățit, dispar acneea și iritațiile (alcoolul produce vasodilatație care are o mulțime de efecte neplăcute). De asemenea, te trezești mai ușor dimineața și ești mai energic pentru că te odihnești mai bine noaptea. În timp, alcoolul afectează papilele gustative și mirosul, dar după 3 săptămâni de pauză, gustul și mirosul își revin la normal.

Săptămâna 4. La ecografie și la analizele de sânge, toate organele arată mai bine, tensiunea revine la normal, scade riscul de boli cardiovasculare. Tot alcoolul distruge celulele creierului. După o lună fără alcool, probabil nu realizezi, dar ai mintea mai limpede, te concentrezi mai bine la muncă”, afirmă nutriționiștii britanici.

 

Lasă un comentariu