VILA IVKA ȘI MĂNĂSTIREA DIN PARCUL REGINA MARIA, DIN BALCIC

Distribuie pe:

În apropiere se află ruinele mănăstirii care, din păcate, a fost distrusă de o alunecare veche de teren. A rămas numai fântâna veche, care se afla în curtea hramului. Ideea construirii mănăstirii în complexul regal de la Balcic a fost a principesei Ileana. Încă de la o vârstă destul de tânără, ea s-a angajat în diferite activități ale Asociației Internațional-Creștine, în principal cu binefacere. Încă fecioară fiind, principesa Ileana este președinte de onoare al tuturor corpurilor de fete ale asociației în România. Ileana s-a angajat foarte activ cu grijile Asociației pentru văduve și orfani, mai ales după sfârșitul Primului Război Mondial. În Castelul de la Balcic, principesa a creat o tabără de vară a Asociației - în vila de odinioară Ivka. Numele vilei vine de la abreviatura asociației Young Woman Christian Association (YWCA). Clădirea se află lângă Grădina lui Allah. Le desparte un zid de piatră. În timpul Reginei Maria, în curtea vilei Ivka se afla o grădină cultivată cu legume. Era și un răsadnic micuț cu pomi fructiferi. Acolo erau cazate fetele din clasele superioare care veneau din București și restul României, în general fete rămase fără părinți după Primul Război Mondial. Sejurul lor în complexul regal era suportat în întregime de Regina Maria și fiica ei, principesa Ileana.

Cei mai probabil, mănăstirea din complex era întreținută și populată tocmai de fetele de la Asociația Tineretului Creștin. Sfârșitul vieții sale, principesa Ileana l-a petrecut ca măicuță în SUA, unde purta numele de sora Alexandra. În PensyIvania, Ileana a mai construit o mănăstire, care purta numele “Schimbarea”.

Silueta arhitecturală a mănăstirii amintește de hramul Torcelo din laguna venețiană. Frumusețea mozaicului pus în sec al XII-lea de pictori bizantini impresionează și azi mulțimea de turiști, cu silueta Fecioarei Maria.

Astăzi, în muzeul din vila Cuibul liniștit, unde cândva Regina Maria se odihnea, se poate vedea o copie a unuia din cele mai bune mozaicuri cu înscrisul “Madona din Torcelo”. Această reproducție se află peste o canapea acoperită cu o cuvertură din mătase japoneză, care se află lângă șemineul din salonul pentru fumători.

Lasă un comentariu