PRIETENIA AFECTUOASĂ DINTRE CULTURĂ ȘI SUFLET - UN FLORILEGIU CRITIC AL FENOMENULUI CULTURAL DIN INIMA ARDEALULUI (VIII) LAZĂR LĂDARIU, “PLĂCUTA ZĂBAVĂ”, EDITURA NICO, TÂRGU-MUREȘ, 2010

Distribuie pe:

PIERDERI IREPARABILE

Am început prima zi a anului cu o pierdere dureroasă: scriitorul Lazăr Lădariu din Târgu-Mureș a trecut la cele veșnice.

E de prisos să spun că regret nespus.

Și, fiindcă făcea parte din falanga de aur a scriitorilor mureșeni - despre care am scris câteva cărți, fiind un nume de marcă în literatura română și, în plus, un prieten admirabil, în câteva rânduri am scris despre cărțile domniei sale, socotesc că ar fi potrivit să-l aduc în atenția cititorilor.

Dumnezeu să-i facă parte cu drepții!

 

Despre cartea lui Valentin Marica “Schitul Muntelui”, autorul se pronunță în felul următor: “Poezia lui Valentin Marica are acel ceva aparte din “ascunsul care fascinează”, după Jan Starobinski, ceva aflat dincolo, inaccesibil și accesibil în același timp, în funcție de percepția mentală, de suflet și de ochi. Deci, de sensibilitate. O ilustrare a acestei afirmații este poemul “În herbul firului de iarbă”, din care redăm aici doar trei versuri: “Strâng sub pleoapă somnul sfinților/ jinduind tăcerea icoanei/ În rama ei îmi măsor creștetul”.

Și despre Nicolae Băciuț - “Anotimpul din colivie”, Lazăr Lădariu are referințe remarcabile: “Există în cartea «Alb pe alb» un poem definitoriu, în toate privințele, pentru sensibilitatea poetică a lui Nicolae Băciuț. Este, într-un fel, o introducere în labirintul sensurilor aparte în care, spune poetul, “nicio lacrimă nu-și ascunde marea”: “Numai tu nu te-ntorci,/ numai tu nu ești vară,/ toamna e-n tine/ un vis,/ iarna e încă povară;// numai tu ești ce ești,/ viața mea ca o seară,/ numai tu nu te-ntorci,/ oglinda mea,/ primăvară”. Avem în față un superb poem al mișcării imaginației spre transcendența mesajului exprimat prin valoare poetică în antologia “Anotimpul din colivie” (Editura “Tipomur”), care străbate, ca un fior liric, cele 541 de poeme ale cărții, de la “Muzeul de iarnă” până la “Portret după autoportret”.

 

Lasă un comentariu