UN CENTRU AL ELITELOR UNIVERSITARE ȘI MULTICULTURALE: UMFST TÂRGU-MUREȘ!

Distribuie pe:

Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) din Târgu-Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a prezentat miercuri, 20 martie, în cadrul unei ședințe festive a Senatului UMFST Târgu-Mureș, raportul privind starea Universității în anul 2018, anul unificării Universității de Medicină și Farmacie cu Universitatea “Petru Maior”, demers legiferat prin HG nr. 735/2018.

Potrivit raportului, la ora actuală, UMFST Târgu-Mureș are 6 facultăți: Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară, Facultatea de Farmacie, Facultatea de Inginerie, Facultatea de Științe și Litere și Facultatea de Economie și Drept. De asemenea, în cadrul Universității, funcționează Școala Doctorală de Medicină și Farmacie și Școala Doctorală de Litere, Științe Umaniste și Aplicate. La acestea se adaugă numeroase structuri administrative, care au un rol suport pentru activitățile didactice.

“În ce privește programele de studii, la nivelul Universității, avem, în acest moment, 66 de programe de studii universitare de licență și masterat, dintre care 35 sunt programe de licență (14 la UMF și 21 la UPM) și 31 de programe la nivel de masterat (12 la UMF și 19 la UPM). Cred că este o universitate comprehensivă, care cuprinde foarte multe domenii, multe dintre ele sunt și devin complementare, astfel încât Universitatea are potențial să dezvolte foarte multe activități în cooperare unele cu altele”, a arătat rectorul UMFST Târgu-Mureș.

În privința numărului de studenți, la nivel de licență sunt 7.850 de studenți, dintre care 3.235 la buget la linia română, 1.300 la buget la linia maghiară și 12 la linia engleză, iar restul sunt studenți cu taxă și studenți străini. La nivel de master, sunt 1.034 de studenți, dintre care 574 la buget și restul sunt studenți cu taxă. Astfel, la licență și la master sunt 4.452 de studenți la Medicină, 906 la Medicină Dentară, 696 la Farmacie, 800 la Inginerie, 600 la Științe și Litere și 1.322 la Economie și Drept. De asemenea, instituția este în trend crescător în ce privește rezidenții - în număr de 1.732, majoritatea la programele de medicină. În total, Universitatea are aproape 10.870 de studenți.

“Luând în calcul programul din Hamburg, anul viitor vom avea la UMFST peste 11.000 de studenți înmatriculați într-o formă sau alta”, a apreciat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, adăugând că se înregistrează o creștere în privința cursurilor postuniversitare din zona medico-farmaceutică (anul trecut s-au organizat 63 de cursuri), precum și în ce privește activitatea de cercetare - 260 de articole ISI in extenso, în creștere față de anul precedent.

“Se observă o creștere semnificativă a numărului de proiecte de cercetare depuse de către UMF în anul 2018. Iată că am câștigat 30 de proiecte, față de 20 în anul anterior. Preluând informațiile de la UPM, una dintre surprizele plăcute a fost să văd că este disponibilitate pentru a aplica la proiecte de cercetare depuse, iată, 8. În privința numărului de brevete obținute anul trecut de UPM, acestea situează UMFST pe locul 3 la nivel național”, a mai precizat rectorul.

Cele două Școli Doctorale cuprind un număr de 88 de conducători de doctorat și 308 doctoranzi. În cadrul Școlii Doctorale de Medicină și Farmacie, în anul 2018 au activat 242 de doctoranzi, din cele 7 proiecte și contracte de cercetare depuse, fiind câștigate 5 granturi, iar în cadrul Școlii Doctorale de Litere, Științe Umaniste și Aplicate, au activat 77 doctoranzi, cu peste 70 de articole publicate.

Orientările și obiectivele Departamentului de Relații Internaționale au continuat în 2018 pe cele ale anilor anteriori și au avut ca scop extinderea formelor de cooperare, cu accent pe accelerarea și diversificarea procesului de internaționalizare, adoptarea unei atitudini inovatoare și vizionare în relațiile cu partenerii, creșterea vizibilității și renumelui Universității, având încheiate peste 150 de acorduri bilaterale Erasmus.

În privința personalului, la nivelul instituției, statele de funcții însumează un total de 1.076 angajați, dintre care 590 personal didactic, 285 personal didactic auxiliar și 201 personal contractual. Din totalul cadrelor didactice, 75 sunt profesori, 111 sunt conferențiari, 251 șefi de lucrări/lectori, 76 sunt asistenți universitari titulari și 77 sunt asistenți titulari pe perioadă determinată.

În fine, dar nu în ultimul rând, este de menționat că UMFST derulează un proiect de cercetare de mare interes și anvergură - “Tehnologii de inginerie tisulară pentru regenerarea valvelor cardiace - Valve Regen” - , vizând crearea unor valve aortice viabile in vitro, înainte de implantare, folosind celule proprii ale pacientului. Proiectul are o valoare de 1,85 milioane de euro și se va încheia în septembrie 2020.

“Proiectul presupune dezvoltarea de noi biomateriale (scaffolduri de valve aortice acelulare) și tehnologii (decelularizare, însămânțare celule, condiționare mecanică), care vor fi utilizate pentru medicină, în special pentru un tratament eficient al bolii valvei aortice la pacienții de toate vârstele. În mod special, pentru această aplicație, materiale și tehnologii noi vor fi integrate într-o platformă semiautomată, care poate genera valve viabile la cerere. Rezultatele așteptate sunt materiale și tehnologii care vor oferi chirurgilor cardiaci valve regenerate din celulele proprii ale pacientului. Valve viabile pot fi, de asemenea, folosite in vitro, ca platforme reproductibile pentru studierea biologiei și patologiei valvelor umane și, eventual, pentru dezvoltarea de noi tratamente farmaceutice pentru afecțiuni ale valvelor”, detaliază prof. dr. Azamfirei.

Potrivit rectorului, un obiectiv important al acestui proiect este acela de a genera un nucleu de competență în Medicină Regenerativă la UMFST Târgu-Mureș.

 

 

Lasă un comentariu