BĂUTURILE PREA FIERBINȚI, RISC CRESCUT DE CANCER ESOFAGIAN

Distribuie pe:

Cercetătorii de la Societatea  Americană pentru Cancer, citați de descopera.ro, susțin că băuturile foarte fierbinți cresc cu 90% riscul de a dezvolta cancer esofagian.

“În studiul nostru, am analizat obiceiurile de a bea a 50.045 de persoane, cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani, care locuiau în nordestul Iranului. În perioada realizării studiului, din 2004 până în 2017, au fost identificate 317 noi cazuri de cancer esofagian.

Astfel, consumul zilnic a 700 ml de ceai la o temperatură de 60 de grade Celsius sau mai ridicată a fost asociat, în mod constant, cu o creștere în proporție de 90% a riscului de a dezvolta boala, în comparație cu persoanele care au consumat băuturi la temperaturi mai scăzute.

Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi fierbinți, însă, potrivit studiului nostru, consumul de ceai foarte fierbintepoate crește riscul apariției cancerului de esofag și, prin urmare, este recomandabil să se aștepte până când băuturile se răcesc înainte de a le bea.

De altfel, în 2016, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății a clasificat consumul de băuturi foarte fierbinți, la temperaturi de peste 65°C, ca fiind un agent cancerigen.

Agenția a examinat studiile care se refereau cel mai mult la mate, un tip de ceai care este în mod obișnuit consumat la temperature foarte ridicate, în special în America de Sud, Asia și Africa. Potrivit studiilor, temperatura, mai degrabă decât tipul de băutură, este asociată cu riscul de a dezvolta cancer”, explică oamenii de știință americani

Lasă un comentariu