LAZĂR LĂDARIU, COMEMORAT LA IDICEL SAT

Distribuie pe:

Începutul anului 2019 a adus întregii comunități din Idicel Sat vestea tristă a plecării dintre noi a domnului Lazăr Lădariu, fiu al satului și cetățean de onoare al localității. Moartea, despărțirea, trecerea la cele veșnice a domnului Lazăr a trezit în sufletele idicenilor, și nu numai, în mod paradoxal, un sentiment de apropiere, de apreciere, de dragoste și recunoștință profundă față de cel ce a fost și este pentru Idicel o lumină și o stea care încă strălucește în sufletele multora.

Ne-am fi dorit cu toții ca în acest an, în 25 martie, să sărbătorim împreună cu domnul Lazăr împlinirea frumoasei vârste de 80 de ani, însă Dumnezeu a ales ca în această zi a Praznicului Bunei Vestiri, Lazăr să sărbătorească și să se bucure împreună cu îngerii și cu toți sfinții de marea sărbătoare a Împărătesei cerului și a pământului. Dumnezeu nu a rânduit ca domnul Lazăr să ajungă octogenar, dar a rânduit să intre “în ziua a opta”, în veșnicie, unde să se bucure și să se veselească în brațele Părintelui ceresc precum acel Lazăr din Evanghelie.

Pentru noi, pământenii, cei de jos, și pentru cei care l-au cunoscut pe domnul Lazăr, ziua de 25 martie rămâne o zi “a veștii celei bune”, ziua în care a răsărit în Idicel “luceafărul”, Lazăr, mintea cea sclipitoare care a strălucit pe bolta acestei părți de lume. Așa cum lumina “nu se pune sub obroc”, ci la vedere, la fel și idicenii au comemorat pe domnul Lazăr Lădariu în biserica din Idicel Sat, duminică, 24 martie, după Sfânta Liturghie.

În acest sens, a poposit, în mijlocul credincioșilor, din Idicel Sat, domnul Florin Bengean, prieten, apropiat, ucenic al domnului Lazăr, care a evocat prin cuvântul său personalitatea complexă

a lui Lazăr Lădariu. Așa cum mărturisea, despre domnul Lazăr Lădariu nu poți vorbi în câteva minute, ci îți trebuie zile, chiar săptămâni și luni, pentru a putea cuprinde ansamblul operei și activității sale, și cu siguranță, în viitorul apropiat, se vor face lucrări de licență, masterat și doctorat, avându-l în centru pe Lazăr Lădariu. Mai mult de atât, după părerea domnului Florin Bengean, Lazăr Lădariu este alături de Grigore Vieru și Adrian Păunescu, unul dintre cei mai mari poeți contemporani.

Dumnezeu să-l aibă în pază, să-l odihnească și să-l așeze cu drepții în Împărăția Sa, iar Maica Domnului, Împărăteasa Cerului și a pământului, care l-a ocrotit cu sfântul ei acoperământ, încă din această viață, să-l ocrotească în vecii vecilor. Veșnică să-i fie amintirea și pomenirea. Amin!

 

Lasă un comentariu