Dintr-un studiu realizat la nivel global de Fundația Varkey, o organizație de caritate preocupată de îmbunătățirea standardelor de educație ale copiilor, reiese că, în anul 2018, profesia de medic a fost cea mai respectată în lume.
Participanții la studiu, cu vârste între 16 și 63 de ani, din 34 de țări (Argentina, Brazilia, Canada, Chile, China, Columbia, Cehia, Egipt, Finlanda, Franța, Germania, Ghana, Grecia, Ungaria, India, Indonezia, Israel, Italia, Japonia, Malaezia, Olanda, Noua Zeelandă, Peru, Portugalia, Rusia, Singapore, Coreea de Sud, Spania, Elveția, Taiwan, Turcia, Uganda, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii), au fost rugați să clasifice lista profesiilor de la cele mai respectate - cu 14 puncte, până la cel mai puțin respectate - 1 punct.
Potrivit sondajului, cele mai multe puncte le-au strâns medicii (11,6), urmați de avocați (9,5), ingineri (9,1), directori de școală (8,1), ofițeri de poliție (7,8), asistenți medicali (7,4), contabili (7,3), managerii unei administrații locale (7,3), consultanți management (7,1), profesori de gimnaziu (7,0), profesori de școală primară (6,4), designeri Web (5,9), asistenți sociali (5,8) și... bibliotecari (4,6).
Fundația Varkey a realizat un astfel de sondaj și în anul 2013, folosind aceeași metodă de calcul, când pe primul loc se aflau profesorii din învățământul primar, urmați de cei din învățământul gimnazial, iar pe poziția a treia se aflau directorii de școli. Doctorii și asistenții medicali erau pe locurile patru și cinci, urmați de bibliotecari, managerii administrațiilor locale, asistenți medicali, designeri web, polițiști, ingineri, avocați, contabili și consultanți manageri.