TERAPIE REVOLUȚIONARĂ PENTRU COMBATEREA ORBIRII DIN CAUZA DEGENERĂRII RETINALE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Berkeley, California, citați de descopera.ro, susțin că, printr-o terapie genetică revoluționară, oamenii orbi din cauza degenerării retinale au șansa să își restaureze vederea.

“Deocamdată, studiul nostru a fost realizat pe șoareci orbi. Terapia genetică, prin care o genă a opsinei verzi a fost administrată printr-un virus, a dat șoarecilor orbi suficientă vedere pentru a discerne tipare pe un iPad, la o rezoluție suficient de mare pentru a fi citite de oameni. Această terapie poate ajunge în teste clinice în trei ani.

În experimentele realizate, am demonstrat că șoarecii care au urmat o astfel de terapie puteau percepe vizual mișcarea, schimbările de luminozitate și detaliile fine de pe un iPad, suficient încât să se distingă litere.

S-ar putea injecta acest virus în ochiul unei persoane și, după câteva luni, ar începe să vadă ceva. În cazul bolilor neurodegenerative ale retinei, deseori oamenii încearcă să oprească sau să încetinească procesul. Dar ceva ce restaurează imaginea în câteva luni este uimitor.

Realizarea noastră nu este importantă doar pentru că circa 170 de milioane de oameni se confruntă cu această problemă, ci și pentru că opțiunile pentru acești pacienți sunt limitate la un implant electronic, atașat la o cameră video care se află pe o pereche de ochelari - o procedură delicată, invazivă, costisitoare și ineficientă, producând o imagine pe retină care este echivalentul a doar câtorva pixeli. În mod normal, vederea bună are milioane de pixeli.

Totuși, corectarea defectului genetic în degenerarea retinei nu este o procedură simplă, pentru că sunt peste 250 de mutații genetice responsabile”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu