CU MICI EXCEPȚII, ÎN JUDEȚUL MUREȘ, RECALCULAREA UNOR PENSII A FOST FINALIZATĂ!

Distribuie pe:

- Interviu cu doamna ec. EUGENIA NEAGOE, director executiv al Casei de Pensii Mureș -

- În ce stadiu sunteți cu recalcularea unor categorii de pensii, care fac obiectul Legii nr. 221/2018?

- Casa Județeană de Pensii Mureș a încheiat procesul de recalculare a pensiilor care fac obiectul Legii nr. 221/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Din totalul de 381 dosare eligibile și recalculate s-au expediat titularilor 335 de decizii de recalculare.

În procesul de recalculare, au rezultat 46 de dosare cu erori tehnice și, din acest motiv, cele 46 de dosare nu au fost soluționate în această etapă. Casa de Pensii Mureș, în calitate de Pol de Competență Operațională, a sesizat aceste erori către echipa de furnizare a serviciilor de mentenanță informatică, astfel încât până cel târziu la finele termenului prevăzut de lege, respectiv 30 august 2019, toate dosarele eligibile să fie soluționate.

- Data emiterii deciziilor de recalculare afectează drepturile beneficiarilor?

- Reamintim că drepturile de pensie recalculate se acordă retroactiv de la data de 1 octombrie 2018, indiferent de data emiterii deciziei de recalculare.

Precizăm că, potrivit dispozițiilor Legii nr. 221/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, Casa de Pensii Mureș are obligația să recalculeze din oficiu toate pensiile care fac obiectul acestui act normativ, în termen de 12 luni, termen calculat de la data de 1 octombrie 2018, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc de la data de 1 octombrie 2018.

- Vă rog să reamintiți categoriile de beneficiari ai Legii nr. 221/2018.

- Categoriile de pensionari care beneficiază de acordarea punctajelor suplimentare în baza Legii nr. 221/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sunt pensionarii sistemului public de pensii care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: drepturile de pensie au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011, au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și (sau) grupa a II-a de muncă potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite și (sau) condiții speciale și pentru care, la determinarea punctajelor medii anuale, s-au avut în vedere stagiile de cotizare reduse, prevăzute de lege sau obținute în baza unor hotărâri judecătorești.

Lasă un comentariu