NEREGULILE PERSISTĂ, UTILIZAREA GRĂSIMILOR HIDROGENATE ÎN LOCUL PRODUSELOR EXCLUSIV PE BAZĂ DE LAPTE

Distribuie pe:

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, au continuat și pe parcursul acestei luni controalele pentru a evalua corectitudinea practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte, în scopul informării corecte a consumatorilor, a depistării, sancționării și diminuării fraudelor în domeniu.

“Acțiunile au avut loc atât în municipiul București, cât și în toate municipiile reședință de județ și au urmărit verificarea conformității denumirii produselor alimentare ce se comercializează, în raport cu înscrisurile de compoziție din sistemul de etichetare, precum și respectarea legislației în vigoare privind normele sanitar-veterinare și siguranța alimentară.

În urma verificărilor s-a constatat că printre neregulile care persistă se numără: utilizarea în procesul de fabricație a unor specialități pe bază de grăsimi hidrogenate în prepararea și comercializarea unor produse de patiserie/cofetărie/fast-food. Produsele finite au fost prezentate consumatorilor ca având în compoziție brânză, telemea de vacă, cașcaval, unt, dezinformând astfel consumatorii cu privire la compoziția acestor produse alimentare. Au fost descoperite și deficiențe privind trasabilitatea produselor, a normelor de igienă și siguranță alimentară”, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

708 unități verificate

În perioada ianuarie - martie a acestui an au fost verificate 708 unități, dintre care: 233 patiserii, 157 cofetării (laboratoare cofetărie/patiserie), 182 pizzerii, 73 restaurante/catering, 52 fast food-uri și 11 magazine alimentare. Menționăm că din totalul celor 708 unități de alimentație publică verificate, un număr de 285 de unități (40%) au fost depistate că substituie preparatele din lapte cu specialități obținute din grăsimi hidrogenate, concomitent cu dezinformarea consumatorilor.

Pentru neregulile constatate, valoarea sancțiunilor aplicate este de 1.782.200 de lei. De asemenea, au fost emise și 177 de sancțiuni cu avertisment, s-a dispus confiscarea/distrugerea produselor neconforme, suspendarea activității timp de 30 de zile, pentru nerespectarea normelor sanitar-veterinare și interzicerea temporară a desfășurării activității în vederea autorizării/remedierii deficiențelor.

Prejudiciu de imagine produselor românești de calitate

Substituirea produselor lactate cu specialități din grăsimi hidrogenate și dezinformarea consumatorilor creează un prejudiciu de imagine produselor românești de calitate, afectând totodată munca fermierilor români, facilitând astfel dezvoltarea unor “portițe” pentru activități ilicite și obținerea de profituri majorate în detrimentul consumatorilor.

Comparativ cu 2018, s-a constatat o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialități pe bază de grăsimi hidrogenate cu 40%. În anul precedent a fost de 74%. MADR permanentizează aceste acțiuni în vederea eliminării activităților neconforme, astfel încât consumatorii să cunoască exact ce fel de ingrediente sunt utilizate în prepararea produselor alimentare din această categorie, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

 

Lasă un comentariu