LEACURI DIN CĂMARĂ PENTRU GUTĂ

Distribuie pe:

Dureri greu de suportat și senzații de arsură în zona articulațiilor? Poți atenua neplăcerile cauzate de atacurile de gută cu ajutorul remediilor naturiste. Acestea acționează cu blândețe și te scutesc de grija efectelor adverse.

Bărbații sunt de patru ori mai predispuși către gută decât femeile. Riscul de apariție a bolii crește în momentul în care ele ajung la menopauză, dacă suferă de hipertensiune sau de obezitate. Afecțiunea este cauzată în principal de o tulburare a metabolismului acidului uric. Atacurile de gută apar de obicei noaptea și se manifestă prin dureri puternice la nivelul articulațiilor, care se înroșesc, sunt fierbinți și devin sensibile. Pentru a reduce intensitatea simptomelor, dar și pentru a facilita eliminarea acidului uric, alături de tratamentul medicamentos se poate apela și la preparate din plante.

Coada-calului, pe durata crizei

Ceaiul de coada-calului ajută atât la eliminarea toxinelor, cât și la calmarea durerilor articulare. Astfel, timp de 7-10 zile, până la dispariția simptomelor apărute în timpul unei crize de gută, poți bea câte trei căni de ceai de coada-calului pe zi (două lingurițe de plantă la o cană cu apă clocotită). Poți face și un decoct concentrat din 100 g de coada-calului la un litru de apă, cu care să faci băi locale sau să aplici comprese pe zonele afectate.

Include în dieta zilnică sucuri de legume și vei atenua simptomele cauzate de gută și, în același timp, vei preveni apariția crizelor. Cele mai recomandate sunt legumele cu frunze verzi, dar și morcovul, sfecla roșie și fasolea verde. Poți bea suc preparat din una dintre aceste legume sau le poți folosi în amestec.

Varza și crețușca atenuează durerile

Pentru a calma durerile, fierbe două-trei frunze de varză, înfășoară-le într-o bucată de tifon și aplică pe zonele afectate. Un alt remediu benefic este ceaiul preparat din 15 g de crețușcă, 15 g de rădăcină de leuștean, 15 g de frunze de urzică, 15 g de rădăcină de pir și 25 g de spirulină. Pune 3 lingurițe de amestec într-un litru și jumătate de apă clocotită și lasă la infuzat 15 minute. Bea infuzia pe parcursul unei zile, timp de trei săptămâni. După o pauză de zece zile, poți relua cura.

Macerat pentru a elimina toxinele

Tot pentru detoxifierea organismului și pentru a favoriza eliminarea acidului uric din sânge este indicat maceratul din trei-frați-pătați, rădăcină de brusture și din flori de soc. Amestecul din câte o linguriță din aceste plante mărunțite se pune la înmuiat într-o jumătate de litru de apă și se lasă până a doua zi. Se strecoară, se păstrează lichidul, iar ceea ce rămâne se opărește cu 500 ml de apă. După ce se răcește, preparatul se strecoară și se combină cu maceratul. Remediul se consumă pe parcursul unei zile, între mese. Cura se poate urma timp de o lună.

Masaje cu «loțiuni» preparate în casă

Atunci când disconfortul cauzat de gută nu-ți dă pace, poți folosi un amestec din trei-patru linguri de oțet și din 8-9 petale de trandafiri. Fierbe amestecul și, după răcire, masează cu blândețe zonele afectate cu lichidul obținut. Poate fi de ajutor și să-ți scufunzi picioarele în apă caldă în care ai pus puțin oțet din extract de mere. Un alt preparat benefic este amestecul din trei căței de usturoi zdrobiți, cu trei linguri de ulei de bucătărie și cu două linguri de untură. Aplică remediul pe locul dureros și fricționează bine.

 

 

Lasă un comentariu