MEDICAMENTELE, LUATE DUPĂ URECHE

Distribuie pe:

Studiile arată că unu din cinci britanici iau medicamente fără prescripție medicală sau fără să respecte indicațiile medicului. Nici românilor nu le este străină această practică.

Unul din cinci britanici a recunoscut în cadrul unui sondaj fie că nu respectă recomandările medicului curant atunci când ia un medicament, fie că ia medicamente fără prescripție medicală, în plus, sondajul făcut pe 2.000 de persoane a arătat că o mare parte dintre subiecți au interpretat greșit etichetele medicamentelor. Mai exact, ei nu au ținut cont de dozele recomandate sau nu au respectat indicațiile cu privire la momentul din zi când trebuia să ia pastilele respective.

Un studiu similar realizat în România, în 2006, arăta că 73% din participanți iau medicamente fără a consulta un specialist. Iar unul din șapte părinți își “tratează” copiii fără a trece pe la medic.

Cea mai frecventă greșeală privind automedicația este administrarea de medicamente fără recomandarea medicului în cazurile de răceală și de gripă. Paracetamolul, în doze mari și luat necontrolat, devine toxic pentru ficat. Picăturile nazale se iau cel mult 3-4 zile, deoarece, după acest interval, pot crește frecvența cardiacă și creează dependență. Cât privește aspirina, aceasta provoacă iritarea tubului digestiv, agravând ulcerul sau gastrita. Pe de altă parte, specialiștii avertizează asupra efectelor nocive ale asocierii unor medicamente.

La noi, deși antibioticele se eliberează teoretic doar cu rețetă, în practică lucrurile stau altfel. Elena Clara Popescu, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din România, spunea că farmaciștii trebuie să te trimită la medic dacă soliciți medicamente pentru o problemă gravă și nu ai rețetă. Dacă problema nu impune sfatul specialistului, farmacistul trebuie să te informeze cu privire la administrare.

Lasă un comentariu